Sağlık

Kronik Yorgunluktan Kurtulmak İçin 8 İpucu

Günde 7-8 saat uyuduğunuz halde gün içinde kendinizi çok halsiz ve mutsuz hissederek uyanıyorsunuz, en kolay fiziksel aktivitede kendinizi halsiz hissediyorsunuz, dün ne yediğinizi bile hatırlamıyorsunuz, odaklanmakta zorluk mu çekiyorsunuz? Üstelik bu ve benzeri sorunlar en az altı aydır aklınızı kurcalıyor mu? Kronik Yorgunluk Sendromu sizin de kapınızı çalıyor olabilir! Fonksiyonel Tıp çalışmalarının yürütülmesi  Acıbadem Fulya Hastanesi Uzman Dr. Aynur Ketene Kronik Yorgunluk Sendromu görülme sıklığının son yıllarda giderek yaygınlaştığını belirterek, “Düzenli sağlık kontrollerinizi yaptırıyorsanız ve herhangi bir hastalık tespit edilmemesine rağmen ısrarcı bir yorgunluk sorunu yaşıyorsanız nedeni Kronik Yorgunluk Sendromu olabilir” diyor. Dr., günümüzde bu soruna çevresel faktörlerin yanı sıra yanlış yaşam alışkanlıklarının da neden olduğunu belirtti. Ancak Ketene, tedavinin mümkün olduğu için umutsuzluğa kapılmamak gerektiğini söylüyor. Dr. Aynur Ketene, kronik yorgunluğa neden olan faktörleri sıralayarak, kronik yorgunluk sendromundan kurtulmak için 8 etkili öneri ve uyarıda bulundu.

  • Akdeniz diyetini uygulayın

Kronik yorgunluk, altta yatan birçok sorunun değerlendirilmesi gereken karmaşık bir süreçtir. Ancak sindirim sisteminin dinlenmeye ihtiyacı olduğu da unutulmamalıdır.

Sorunun kaynağı tam olarak teşhis edilemiyorsa sindirim sistemine bakmak ve dolayısıyla beslenme sistemini iyileştirmek gerekir. Diyetinizi Akdeniz diyetine uygun olarak düzenleyin; yani taze mevsim sebze ve meyveleri, baklagiller, kaliteli proteinler (et, balık, yumurta), omega 3’ten zengin fırınlanmış balıklar, soğuk sıkım zeytinyağı, avokado yağı gibi sağlıklı yağlar. ve siyah kimyon yağı.

  • İşlenmiş, hazır gıdalardan kaçının

Toksinlerden korunmak için işlenmiş karbonhidrat ve şeker içeren hazır, katkı maddeli, paketli gıdalardan, bol miktarda tuz ve yağ içeren cips, kraker, bisküvi gibi atıştırmalıklardan uzak durun.

  • Her gün en az 8 saat kaliteli uyku alın

En geç 23:00’te uykuya dalmak şartıyla sessiz ve karanlık bir ortamda en az 8 saat rahatsız edilmeden uyuyun. Çünkü uyku sırasında salgılanan melatonin, vücudu temizleyen ve dinlenmiş olarak uyanmamıza yardımcı olan güçlü bir antioksidan hormondur. Yatmadan 2 saat önce cep telefonlarınızı kapatmak ve akşamları melisa çayı, papatya çayı gibi rahatlatıcı bir bardak çay tüketmek de rahat bir uyku çekmenize yardımcı olacaktır.

  • Mutlaka eğitin

Düzenli antrenmanlarla sürdürülen aktif bir yaşam hem bedenimiz hem de zihnimiz için yeterlidir. Kronik yorgunluğunuz varsa antrenman yapma fikri bile size çok zor gelebilir ancak antrenman aslında vücudunuzu canlandırır, harekete geçirir. Egzersizle birlikte endorfin hormonu salgılanır ve endorfin doğal bir ağrı kesici görevi görür. Bu nedenle mutlaka her gün en az 30 dakika yürüyün. Mümkün olduğu kadar yere basarak negatif iyonları alın.

 

  • Sigara ve alkolden kaçının

Alkol ve sigaradan kaçının. Kimyasal deterjanlar, florürlü diş macunları ve parfümler gibi kozmetik ürünlerden mümkün olduğunca uzak durun. Klorla dezenfekte edilen havuzlarda uzun süre yüzmekten kaçınmak, bağışıklık sisteminizi daha güçlü tutmanıza da yardımcı olacaktır.

  • Öğle vakti güneşlenmek

Kronik yorgunluğun ortaya çıkışı; Vücudun işleyişini bozan vitamin-mineral ve mikro besin eksikliklerinin yanı sıra altta yatan hastalıklardan da kaynaklanabilir. D vitamini sentezlemek için ultraviyole B ışınlarının hakim olduğu öğle saatlerinde 15-20 dakika güneşlenebilirsiniz. Bunu yaparken ertesi güne kadar kendinizi sabunlamamaya dikkat edin.

  • Doktorunuzun kontrollerini aksatmayın

Aynur Ketene “Doktorunuzun kontrollerini ihmal etmeyin ve herhangi bir kronik hastalığınız varsa doktor tavsiyesi olmadan tedavinize ara vermeyin. Yeterli bir sindirim ve emilim sistemi için gerekli olmadıkça antibiyotik ve mide ilaçlarını kullanmayın. Ayrıca kullanılan diğer ilaçları ve yan etkilerini de inceleyebilirsiniz. Örneğin; Antidepresanlar gibi bazı ilaçlar vücutta aşırı magnezyum tüketimine neden olur. Bu nedenle kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan ve kasları güçlendiren magnezyumu yeterli miktarda aldığınızdan emin olun. “Gerekli tetkikleri yaptırdıktan sonra doktorunuzun tavsiyesi ile vitamin ve mineral takviyesi kullanabilirsiniz” diyor.

 

  • Bağırsak sağlığınızı koruyun

‘İkinci beyin’ olarak adlandırılan bağırsaklarda gelişen sorunlar da kronik yorgunlukla ilişkili olabilir. Şişkinlik, gaz, kabızlık ve ishal yaşamamak için mide ve bağırsak sağlığına dikkat etmek gerekir. Şişkinlik, yorgunluk, karın ağrısı ve baş ağrısı gibi belirtiler geçirgen bağırsağın en sık görülen belirtileridir. Varsa sızdıran bağırsak sendromu tedavi edilmelidir.

Kronik yorgunluğa neden olan 10 önemli faktör!

 

Fonksiyonel Tıp çalışmalarını yürüten Dr. Aynur Ketene,Kronik yorgunluğun altında yatan 10 ana etkeni şöyle sıralıyor;

 

  1. Katkı maddeleri içeren hazır ambalajlı gıdaların aşırı tüketimi
  2. Manyetik alanlara ve toksinlere aşırı maruz kalma
  3. Gece 23.00’ten sonra uyanık olmak, yetersiz ve kalitesiz uyku
  4. Stresi yönetememek,
  5. Spordan uzak, hareketsiz bir yaşam tarzı
  6. Yapay gübreler, hibrit tohum kullanımı nedeniyle topraktaki minerallerin tükenmesi
  7. Gıdaların kimyasal maddeler ilave edilerek soğuk hava depolarında uzun süre saklanması
  8. Tüm bunların sonucunda bireylerde sindirim ve emilim sorunları yaşanır,
  9. Kansızlık, tiroid hastalıkları, insülin direnci ve karaciğer yağlanması gibi toksinlerin vücuttan atılmasını zorlaştıran metabolik bozukluklar
  10. Düşük bağışıklık sistemi

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu