Sağlık

Kanserle Mücadelede Toplum Bilincine Vurgu

1-7 Nisan Dünya Kanser Haftası nedeniyle uzmanlar kanser konusunda farkındalık yaratmak için açıklamalarına devam ediyor. DSÖ bilgilerine göre; 2020 yılında kanserden ölenlerin sayısı 10 milyon iken her yıl yaklaşık 400 bin çocuğa kanser teşhisi konuyor. Ege Üniversitesi Kanserle Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Emine Serra Kamer, kanserin erken teşhisinde en değerli faktörün kanser farkındalığına sahip olmak olduğuna dikkat çekti.

Erken Teşhis Konusunda Halk Farkındalığının Artırılması Önemli

Türkiye Kanser Araştırma ve Kontrol Derneği’nin tavsiyesi ile 1956’dan beri her yıl 1-7 Nisan ortası Kanser Haftası olarak anılıyor. Kanser Haftası münasebetiyle açıklamalarda bulunan AB Kanserle Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı ve AB Tıp Fakültesi Dahiliye Bilimleri Anabilim Dalı Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Kanserin erken teşhisinde en değerli faktörün toplumu kanser konusunda bilinçlendirmek olduğunu vurgulayan Prof. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 2020 yılında kanser nedeniyle yaklaşık 10 milyon ölüm meydana geldi. Her yıl yaklaşık 400.000 çocuğa kanser teşhisi konuyor. Toplumun kanser konusundaki farkındalığının artırılması ve bu sayede tarama programlarına katılımın teşvik edilmesi ve erken teşhis ile tedavi edilebilen meme, rahim ağzı ve kolon kanseri gibi yaygın görülen hastalıklarda ölüm oranlarının düşürülmesi amaçlanmaktadır.

Kanser Oluşumunda Çevresel Faktörlerin Önemi

Kanser oluşumunda çevresel faktörlerin değerine dikkat çeken Prof. Dr. Günümüz kanserlerinin yüzde 30 ila 50’sinin tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu veya obez olma, kansere neden olan enfeksiyonlara maruz kalma veya aşılanma ile önlenebileceği bilinmektedir.

Kanser Tarama Merkezleri ücretsiz hizmet veriyor

Kanserin yedi ortak semptomu olduğunu belirten Prof. Dr. Kamer, “İnsanlarda; Açıklanamayan kilo kaybı, yorgunluk, beklenmedik kanama, öksürük ve balgamda kan, dışkılama alışkanlıklarındaki değişiklikler, ağrısız büyüyen kitle oluşumları, meme formundaki değişiklikler ve ciltteki ben yapısındaki değişiklikler durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerilir. kurum. Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Yaşam Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve ASM’ye bağlı Taşınabilir kanser tarama araçlarında meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolon kanseri taraması Sağlık Bakanlığı programlar ücretsiz olarak uygulanmaktadır”. (BSHA- Bilim Sağlık Haber Ajansı)

haber-kozluk.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu