Sağlık

Menstruasyon ile Ruh Sağlığı Arasındaki Önemli Bağlantı

Zaten zorlu olan adet döneminin psikolojik etkileri de vardır. Peki regl dönemi ile ruh sağlığı arasındaki bağlantı nedir? Haydi öğrenelim ?

Kaynak:https://www.forbes.com/sites/alicebro…

Dürüst olalım: Kendinizi kötü veya huysuz hissettiğinizde “Regl döneminde misiniz?” diye sorun. Soru kadar sınırları ikiye katlayan hiçbir şey yoktur.

Regl döneminin fiziksel etkileriyle baş etmek zaten oldukça zordur: Şişkinlik, memelerde hassasiyet, ağrı ve kramplar, günlük yaşamı tam anlamıyla askıya alır.

Ancak adet döneminiz aynı zamanda ruh sağlığınız ile de ilgilidir. Akıl sağlığınıza dikkat etmek adet döngünüzde de değişikliklere yol açabilir.

Adet gören kişilerin yüzde 90’ının adet döneminde semptomlar yaşadığı bilinmektedir.

Birçok kadın adet öncesi sendromu (PMS) veya adet öncesi gerginlik yaşar. Bu kendinizi aceleci, gergin ve bitkin hissetmenize neden olabilir.

Adet döngünüz adetinizin ilk gününde başlar ve östrojen ve progesteron seviyeleriniz düşük olacaktır.

Düşük östrojen seviyeleri beyninizin salgıladığı kimyasallar üzerinde etkiye sahiptir. Çalışmalar düşük östrojenin serotonin (mutluluk) hormonunun düşük salgılanmasına neden olduğunu göstermiştir.

Adet döngüsü sırasında yaşadığınız hormonal değişiklikler ruh sağlığınızı etkiler ancak ruh sağlığınız da adet döngünüzü etkiler…

Örneğin gerginlik adet döneminizi kısaltabilir veya tamamen durdurabilir. Ayrıca daha acı verici olmasına da neden olabilir.

Bir çalışmada gerginlik ile ağrılı adet dönemleri arasındaki bağlantı keşfedildi: Stresli kadınların adet döngüleri iki kat daha ağrılı oluyor.

Aynı çalışma, stresli işlerde çalışan kadınların çalışma sürelerinin normalden daha kısa olduğunu da kanıtladı.

Stresli dönemlerde adetinizin geciktiğini, normalden daha kısa sürdüğünü ya da o ay hiç adet görmediğinizi deneyimleyebilirsiniz.

Adet döngünüzde rastgele bir değişiklik olduğundan şüpheleniyorsanız veya bu her zaman çok acı verici oluyorsa, her zaman bir doktora danışmak en iyisidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu