EYT yasası bugün Meclis’te görüşülecek! Düzenlenecek ‘Deprem’ ayarı
Deprem nedeniyle 21 günlük ara tatilin ardından bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Heyeti toplanıyor. Genel Kurulun ilk gündem maddesi Yaşlı Emekliliği (EYT) kanun tasarısı olacak. Tasarının bugün görüşülmesi ve yarın kesinleşmesi bekleniyor.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Meclis’te görüşülecek EYT kanun tasarısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Elitaş, ilk gündemlerinin emekliliğe takılanlar olduğunu söyledi.
Elitaş, siyasi parti kümelerinin takviye yapması halinde EYT’nin kısa sürede yasalaşacağını söyledi. “Umarım, siyasi parti kümeleri dört üyeli yasa tasarısına katkıda bulunursa, umarım yasa tasarısını bitirebiliriz. Bunu genel olarak konuşmalarımızda hızlıca değerlendirebiliriz. Kanun temel kanun olmadığı için dört unsurlu bir teklif olup, Genel Kurul’da toplanma süresi on saattir. Parti kümeleri dört veya beş parti kümesi önerirse, bu iki saat sürer. Çarşamba günü sona eriyor.”söz konusu.
KİMLER HIZLI EMEKLİ OLABİLİR?
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu gündeminde yer alan kanun tasarısı yasalaştığında 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanlar ile çalışma durumuna göre aşağıdaki şartları taşıyanlar hızlı bir şekilde emekli olabilecekler. Çalışma durumlarına göre emeklilik şartları şu şekildedir:
SSK’lı kadınlar: 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 – 5975 ara prim günleri.
SSK’lı erkekler: 25 yıl sigortalı ve 5000 – 5975 orta prim gün.
BAĞ-KUR’lu Hanımlar: 7200 prim gün.
BAĞ-KUR erkekler: 9000 prim gün.
Emekli Sandığına tabi bayanlar: 7200 prim günü.
Emekli Sandığına tabi erkekler: 9000 ikramiye gün.
8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan ancak yukarıdaki şartları bugün tamamlamayanlar, şartları sağladıkları tarihten itibaren emekli olmaya hak kazanırlar.
YÖNETMELİKTE YAŞ SONU YOK
Düzenlemede; Yaş sınırı yoktur. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişi emekliliğe hak kazanacak. Hizmet kuralı kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl olacak. Prim günü eksik olanlar doğum ve askerlik borcu ile tamamlayabilecekler.
RESMİ GAZETE YAYINLANDIĞINDA BAŞVURU YAPILABİLİR
EYT yasasının bu hafta Meclis’te yasalaşması halinde, şartları yerine getiren kişiler, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verebilecek.
5510 sayılı Kanuna göre aylık almaya hak kazanan 4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) kapsamındaki kişilere, emeklilik dilekçesi tarihini takip eden ay başından itibaren aylık bağlanmaktadır.
Halen görevde bulunan 4C (Emekli Sandığı) kapsamındaki kişilerin aylıkları, yetkili makamdan alınan emeklilik sevkinin onaylanması ile görevden çıkarılma tarihini takip eden ay başında başlar.
EYT’İN AYINA NE ZAMAN BAĞLANIR?
Her ne suretle olursa olsun memuriyetten istifa, ihraç vb. nedenlerle SSK, BAĞ-KUR gibi başka bir statüde çalışmamış olanlar ile emeklilik şartlarını taşıyanların aylıkları 2018 yılı başından itibaren ödenir. emeklilik dilekçesi tarihini takip eden ay.
Buna göre Mart ayında emeklilik dilekçesi verenlerin aylıkları 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak.
Şu anda şartları taşımayan kişiler, şartları tamamladıkları tarihten itibaren emeklilik dilekçesi verdiklerinde, dilekçeyi takip eden ay başından itibaren aylıkları bağlanacak.
KİMLER NE KADAR MAAŞ ALACAK?
AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, emekli olacak yaşta olanlara (EYT) ortalama 8 bin 733 lira emekli maaşı alacağını açıkladı. Aydemir, “SSK’dan emekli olacaklar için aylık ortalama 7 bin 795 lira, BAĞ-KUR’dan emekli olacaklar için 5 bin 811 lira, Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar için 12 bin 389 lira. Bunların ortalaması 8 bin 733 lira”dedi.
TATİL BONUSUNU KİMLER ALABİLİR?
Yasaya göre emeklilere Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda 1.100 lira bayram ikramiyesi ödeniyor. Ramazan Bayramı bu yıl 21 Nisan’a denk geldiği için Mart ayında emeklilik başvurusunda bulunanlara Nisan ayında da 1.100 lira bayram ikramiyesi verilecek.
EYT YÖNETMELİĞİNDE ‘DEPREM’ AYARI
EYT’yi beklerken depremde hayatını kaybedenler için işlem başlatıldı. AK Parti kadrolarından yapılan açıklamaya göre, EYT üyesi oldukları sırada depremde hayatını kaybedenlerin aileleri de bu düzenlemeden yararlanabilecek.EYT üyeleri, gerekli prim gün ve yıl sayısını doldurmuş ancak reşit olmayı bekleyen kişilerden oluştuğu için vefatı sonrasında herhangi bir yasal düzenlemeye gerek kalmaksızın yapılacak işlemler sonucunda kesinleşir. Sosyal Güvenlik Kurumunda kanuni hak sahiplerine aylık bağlanabilmektedir.
RESMİ GAZETE YAYINLANARAK YASAL OLACAK
Genel Kurul’daki görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasına sunulması planlanan yönetmeliğin Resmi Gazete’de yayımlanarak yasalaşması bekleniyor.
haberegil.xyz