Çin, AB ile ticaret anlaşmazlığının ortasında daha fazla ABD ve Güney Amerika domuzuna kapılarını açabilir
Çin ve Avrupa Birliği arasında tırmanan ticari gerilimlerin ortasında, Güney Amerika ve Amerika Birleşik Devletleri gibi bölgelerden domuz eti tedarikçileri Çin pazarındaki pazar paylarında bir artış görebilir. Bu potansiyel değişim, Çin Ticaret Bakanlığı’nın Pazartesi günü Avrupa domuz eti ve yan ürünlerine yönelik bir anti-damping soruşturması başlatmasıyla ortaya çıktı. Soruşturma, AB’nin Çin yapımı elektrikli otomobillere anti-sübvansiyon vergisi uygulamasına doğrudan bir yanıt niteliği taşıyor.
Soruşturmanın bir yıldan fazla sürmesi ihtimali nedeniyle Avrupa Birliği ihracatı üzerindeki tam etkinin ortaya çıkması zaman alabilecek olsa da, alternatif tedarikçiler olası boşlukları doldurmaya hazır. Hong Kong’daki Rabobank’ta kıdemli analist olan Pan Chenjun’a göre Brezilya, Arjantin ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler, Avrupa’dan yapılan ithalatın kısıtlamalarla karşılaşması halinde Çin’e yaptıkları domuz eti ve sakatat ihracatını arttırmak için iyi bir konuma sahip. Anti-damping vergisi olasılığı bu geçişi daha da hızlandırabilir.
Ancak ABD domuz eti, çelik ve alüminyuma yönelik önceki gümrük vergilerinin bir sonucu olarak şu anda Çin tarafından %25 oranında misilleme vergisine tabi tutulmaktadır. Bu durum, ABD domuz etinin Avrupa’daki muadillerine göre rekabetçi konumu konusunda bazı belirsizliklere yol açmıştır. ABD Et İhracat Federasyonu (USMEF) iletişimden sorumlu başkan yardımcısı Joe Schuele bu belirsizliği kabul etmekle birlikte Çin’de ABD domuz eti çeşitleri için potansiyel fırsatlara da dikkat çekiyor.
Hong Kong merkezli WH Group Ltd’nin bir iştiraki olan Smithfield Foods, daha önce Çin gümrük vergilerinin ABD domuz eti üzerindeki etkisini yaşamış olan Amerikan şirketlerinden biri. Sözcü Jim Monroe bu tarifelerin hafifletilmesinin memnuniyetle karşılanacağını ifade etti.
Anti-damping vergilerinin uygulanması özellikle Avrupa’yı etkileyebilir çünkü Çin’in bölgeden ithal ettiği domuz etleri genellikle Avrupa’da insanlar tarafından daha az tüketilen ayak, kulak ve sakatat gibi genellikle evcil hayvan gıdalarında kullanılan domuz eti parçalarını içeriyor. Buna rağmen Pan Chenjun, domuz eti ve sakatat ithalatının ülkenin toplam tüketiminin sadece %5’ini oluşturduğu göz önüne alındığında, AB ithalatına getirilecek herhangi bir kısıtlamanın Çin’in yerel pazarı üzerinde sınırlı bir etkisi olacağına inanıyor.
Dünyanın önde gelen domuz eti tüketicisi ve üreticisi olan Çin, gümrük verilerine göre 2023 yılında 6 milyar dolar değerinde domuz eti ve sakatat ithal etti. Ülke, pazarı desteklemek için domuz kesimlerinin azaltıldığı bir dönemin ardından, son zamanlarda yurtiçi domuz eti arz fazlasında bir gevşeme gördü.
Halihazırda Çin ile önemli bir tarımsal ticaret ortağı olan Brezilya’nın fiyatlandırma konusunda son derece rekabetçi olduğu ve AB ticaretinin sekteye uğraması durumunda pazar payını kolayca genişletebileceği düşünülüyor. Benzer şekilde, Şubat ayında Çin’e domuz eti ihraç etmeye başlayan Rusya’nın da önümüzdeki yıllarda Çin’in domuz eti ithalatının önemli bir bölümünü ele geçirme hedefleri var. Rus tarımsal denetim kurumu Rosselkhoznadzor’un başkanı Sergey Dankvert, Rusya’nın 2024 yılında Çin’e 100.000 tona kadar domuz eti ihraç edebileceğini belirtti. Ayrıca Rusya’nın en büyük domuz eti tedarikçilerinden biri olan Miratorg’un başkanı Viktor Linnik, şirketin yıl sonuna kadar Çin’e yaklaşık 40.000 ton domuz eti tedarik etmeye hazır olduğunu belirtti.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.