Yaşam

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’li mevkidaşı ile görüşecek

İsveç’in aksine Türkiye’nin taleplerini yerine getiren Finlandiya, Türkiye’nin onayıyla NATO’ya üye oldu.

Yavaş yavaş tutum değiştirmeye başlayan İsveç, terör örgütü destekçilerine hapis cezası öngören yasayı nihayet onayladı.

1 Haziran’da yürürlüğe giren yasa ile terör örgütünün faaliyetlerini teşvik eden, güçlendiren veya destekleyenlere hapis cezası verilebilecek.

ABD’den yeni hamle

Türkiye’nin kanunlarla taleplerini yerine getirdiğini belirten İsveç için çalışmalarını yoğunlaştıran ABD’den yeni bir atak geldi.

ABD basınından Al Monitor, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in İngiltere’nin başkenti Londra’da Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşeceğini yazdı.

Al Monitor’ün haberinde görüşmenin 21-22 Haziran tarihlerinde Londra’da yapılacak konferans kapsamında gerçekleşeceği belirtildi.

Gündemin en önemli maddesi İsveç’in NATO’ya katılımı.

Diplomatik kaynaklar Al-Monitor’a, isminin açıklanmaması kaydıyla, gündemdeki en değerli maddenin İsveç’in NATO ittifakına katılımı olduğunu söyledi.

Görüşme talebinin hangi taraftan geldiği sorusuna da aynı kaynaklar yanıt vermedi.

Türkiye’nin İsveç’in üyeliğine uzun süredir onay vermediğini hatırlatan Al Monitor, süreçle ilgili şu değerlendirmede bulundu:

ABD, Türkiye’ye İsveç’in üyeliğini 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO zirvesi için zamanında onaylaması çağrısında bulundu. Ancak Recep Tayyip Erdoğan, İskandinav ülkesinin Türkiye’nin güvenlik kaygılarını, özellikle de Ankara’nın terörist olarak gördüğü çok sayıda Türk vatandaşını iade etmeyi reddetmesini yeterince ele almadığını aktarmaya devam ediyor.

Yunanistan’da gündem oldu

Al Monitor’ün haberi Yunanistan’da büyük yankı uyandırdı.

Yunan basınından Ethnos, bu gelişme, “Fidan ve Blinken Londra’da buluşuyor”okuyucularına sundu.

Haberlerde yer alan toplantıya ilişkin olarak, “Bu, Türkiye’nin Dışişleri Bakanı olmasından bu yana ABD’li bir mevkidaşı ile ilk görüşme olacak”söylendi.

Kathimerini ise “Londra’da Blinken-Fidan görüşmesi”başlığı tercih etti.

Haberlerde, “Blinken-Fidan görüşmesi gerçekten gerçekleşirse, Fidan’ın Türk diplomasisinin başına geçmesinden bu yana iki bakan arasında ilk yüz yüze görüşme olacak.”kelimeler yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu