Haber

Çevre Şehircilik’ten ‘sulama’ genelgesi

ANKARA (İGFA) –Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, su kaynaklarının ekonomik ve verimli kullanılmasına yönelik olarak yerel yönetimlere Bakan Mehmet Özhaseki imzasıyla genelge gönderdi.

Yerel yönetimlere gönderilen “Yeşil Alanların Sulanması Hakkında” başlıklı genelgede, ülkemizde metrekareye düşen yıllık ortalama yağış miktarının 643 mm olduğu, bu miktarın ortalama 501 milyar metreküp suya karşılık geldiği belirtildi. Genelgede, “Bu suyun sadece 112 milyar metreküpü yer üstü ve yer altı kullanılabilir potansiyele sahip. “Kullanılabilir suyun yüzde 16’sı içme, yüzde 12’si sanayi ve yüzde 72’si sulama amaçlı tüketiliyor.” Söylendi. Genelgede, Türkiye’nin nüfusunun 2030 yılında 100 milyona ulaşması durumunda su sıkıntısı yaşanabileceği, dolayısıyla kişi başına düşen su miktarının azalacağı ve birçok bölgede su kıtlığı yaşanacağı vurgulandı.

AZ SU İSTEYEN BİTKİLER SEÇİLMELİ

Gündüz saatlerinde sulama yapılmaması yönündeki genelgede şu ifadelere yer verildi:

“Suyun büyük bir kısmının sulama amaçlı kullanılması, suyun aktif kullanımını daha da değerli hale getirdi. Ancak küresel ısınma ve buna eşlik eden iklim değişikliğinin olumsuz etkileri her geçen gün artmakta, su kaynaklarının ekonomik ve verimli kullanılması zorunluluğunu doğurmaktadır.

Her ne kadar sıcaklık ve güneş ışığı bitki büyümesi için gerekli olsa da, bu faktörler suyun buharlaşma kapsamını ve hızını artırır. Bu bakımdan güneşin etkisinin en fazla olduğu gündüz saatlerinde yeşil alan sulamasında istenilen verim alınamamakta ve çok fazla su kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle sulama periyodunun planlanması, sulama sistemlerinin damla sulamaya uygun olarak tasarlanması, gereksiz çim ekiminden kaçınılması ve yüzey örtüsü olarak daha az su isteyen, tercihen bodur çalı formundaki uygun bitkilerin seçilmesi önemlidir. Ekoloji ve iklim kurallarına uygun olarak, varsa öncelikle yağmur suyu depolama sistemindeki suyun kullanılması. .

AŞIRI SU TÜKETİMİ EN AZA İNDİRİLECEK

Konunun değeri nedeniyle yerel yönetimler aracılığıyla yürütülen yeşil alan çalışmalarında su kaynaklarının aşırı tüketiminin önlenmesi, buharlaşmanın en aza indirilmesi ve yapraklarda kuruma etkisinin önlenmesi amacıyla gündüz saatlerinde sulama yapılmaması gerekmektedir. alanlarda mümkün olduğunca 19.00 – 21.00 ve 05.00 – 07.00 saatleri arasında sulama yapılması daha doğru olur. verimli olacaktır.

Böylece yerleşim yerlerimizin akciğeri olan kentsel yeşil alanlarda aşırı su tüketimi en aza indirilerek günümüzün en önemli sorunlarından biri olan su kıtlığına karşı çok önemli bir adım atılacak ve kentsel yeşil alanlarımızın daha sürdürülebilir yönetimi sağlanacaktır. sağlanması sağlanacaktır.”

gunyuzu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu