Türkiye ekonomisi son 13 çeyrektir büyüyor
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, DEİK’in İstanbul Grand Cevahir’de düzenlediği 5. Ticari Diplomasi Ödül Töreni’ne katıldı. Burada bir konuşma yapan Bolat, küresel jeopolitik gerginlikler ve bunun sonucunda ortaya çıkan ağır enflasyon dalgası ile küresel ticarette yaşanan daralma, küresel ekonomideki durgunluk, özellikle enflasyonla mücadelede alınan mali sıkıştırma tedbirlerinin gerçekten de dünya ekonomisinde olumsuzluklara yol açtığını söyledi.
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) verilerine göre 2023 yılı Ocak-Eylül döneminde dünya ticaretinde 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 5,6 oranında düşüş yaşandığını belirten Bolat, şöyle konuştu: “Küresel mal ithalatı da yüzde 6,2 azaldı Şunu söylemek istediğim bir bilgi: 2022 yılında kabaca dünya mal ihracatı 25 trilyon dolar, dünya hizmet ihracatı 7,5 trilyon dolar, toplam 32,5 trilyon dolar oldu.
Bu rakamın 2023 yılında yüzde 4,5 ve 1,5 trilyon dolarlık düşüşle 31 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 2022’de ortalama Küresel Büyüme Oranı yüzde 3,3 oldu. Avrupa Birliği (AB) ve ABD ise bu rakamların altında yer alıyor. 2023 yılında ise bu rakamın yüzde 2,9 olacağı tahmin ediliyor. İlk ön varsayımlara göre 2024 yılı için yüzde 2,5 ya da biraz üzerinde bir tahmin söz konusu.
“Bu biraz moral bozucu olsa da, batı pazarları, AB ve ABD’de canlanma işaretleri gördüğümüz için 2024’ün orta ve ikinci yarısında daha canlı bir ekonomik tablo ve daha canlı bir küresel ticaret görmeyi umuyoruz. Yılın ortalarına doğru piyasalarda güven geri geliyor.”
1,1 trilyon doları aşacağız
Bolat, Türkiye Yüzyılı projesi çerçevesinde DEİK ailesinin, özel sektör kuruluşlarının, iş adamlarının ve kamu kurumlarının yoğun çalışmalarıyla 2023 yılında ekonomik alanda umut verici rakamlara ulaşmayı başardıklarının altını çizdi. Türkiye’nin ihracatının 2023’ün 3. çeyreğinde yüzde 5,9 arttığını ve 9 ayı ortalama yüzde 4,7 büyümeyle geçirdiklerini belirten Bolat, “Bu, Türkiye ekonomisinin son 13 çeyrekte de büyümeye devam ettiği anlamına geliyor.
“Almanya’nın yüzde 0,6 küçüldüğü, Euro Bölgesi’nin ise yüzde 0,5 büyüdüğü bir ortamda, Türkiye olarak bizim yüzde 4,7 büyümemiz sevindirici.” Türkiye’nin G20 ülkeleri arasında ikinci sıradaki yerini koruduğunu belirten Bolat, “9 ayın sonunda bugün itibarıyla yıllık milli gelirimiz 1 trilyon 75 milyar doları aştı. İnşallah TÜİK 1 Mart’ta büyüme rakamlarını açıkladığında, 1 trilyon 100 milyar doları aştığımızı görmeyi umuyoruz.
1923-2022 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 4,9 oranında büyürken, 2002-2022 yılları arasında ortalama yüzde 5,4 büyümeyi başardık. Turizmde önemli rakamlara ulaştık” dedi. Bolat, Türkiye’nin lojistikte toplam 100 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaştığını da belirtti.
46 üye ilk kez konsey başkanı oldu
DEİK Başkanı Nail Olpak, 3’üncü dönem kuralına uygun olarak 22 başkanın görevlerinden ayrıldığını söyledi. Olpak, 66 başkanın yeniden görevlerine seçildiğini, 11 kadın başkanın bulunduğunu belirterek, “Seçimler sonucunda 46 üye ilk kez iş kurulu başkanı oldu.”
Olpak, küresel enflasyondaki düşüş eğilimiyle birlikte faiz artırım sürecinin sona yaklaştığı beklentilerinin de öne çıktığını kaydederek, “Muhtemelen küresel finansal koşullar bir miktar gevşeyecek. “Bu küresel bir fırsat olabilir” dedi. Türk şirketlerinin ABD pazarında aktif temsili için 8 devlet komitesinin bulunduğunu kaydeden Olpak, 2024 yılında 3 eyalette önemli faaliyetler planladıklarını ve hedeflerinin her eyalette 1 milyar dolar ihracat yapmak olduğunun altını çizdi.
haber-unye.com.tr