Haber

Türkiye Barolar Birliği, Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında yaptığı suç duyurusunu protesto etti.

Bugün, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi’ne açılan davaya karşı Ankara Adliyesi’nden Anayasa Mahkemesi önünde yürüyen Ankara Barosu üyesi avukatlara Türkiye Barolar Birliği destek verdi. Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen avukatlar, Yargıtay önünde açıklama yaptı. Erinç Sağkan, “Anayasaya aykırı işlemlere derhal son verin. Anayasa’nın 153. maddesi, Anayasa Mahkemesi kararlarının tüm yargı organları açısından bağlayıcı olacağını açıkça belirtiyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını bugün Anayasa’nın 153. maddesi uyarınca uygulayın. ” Avukatlar, Yargıtay’ın demir kapısına Anayasa kitapçığı bıraktı.

Günümüzde Ankara Barosuna üye olan avukatlar; Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasını, ellerinde anayasa kitapçıkları ve sırtlarında cübbeleriyle Ankara Adliyesi’nden Yargıtay’a yürüyerek protesto ettiler.

Ankara Barosu’na, Anayasa Mahkemesi önünde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, yönetim kurulu üyeleri, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP yöneticileri ve milletvekilleri destek verdi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen avukatlarla birlikte Yargıtay önünde şunları söyledi:

“Bugün Türkiye’nin dört bir yanından hakkı, adaleti, hukuk devletini, anayasayı savunmak için gelen meslektaşlarımıza selamlar. İki gündür yaşadığımız krize gelince; bu kriz kolay kolay yargı krizi olarak nitelendirilemez, bu kriz Kriz çok büyük bir devlet krizidir ve maalesef anayasanın yargı tarafından açıkça ihlal edildiğini kamuoyuyla paylaştık.Bunu sadece paylaşmakla kalmadık, bir hukuk kurumu olarak bunun nasıl yapılacağı konusunda ilgili kurumlara önerilerimizi sunduk. Kurumlar arası çatışmanın ciddi sonuçlarını anayasa ve mevzuatımız çerçevesinde ortadan kaldırmak.

Yargıtay’ın önündeyiz. Yargıtay’ın ilgili ceza dairesinin açıkça Anayasa’yı ihlal etmesine ve anayasal düzene açıkça isyan etmesine rağmen, Anayasa’nın ilgili kararı olan 153. maddeyi hala bir ceza mahkemesine hatırlatmak durumunda kalmamızdan büyük üzüntü duyduğumu belirtmek isterim. Ancak her şeye rağmen kurumları yıpratmamak ve kurumların itibarını sarsmamak adına bir ceza dairesinin yaptığı hataların kurumun tamamına yansımaması gerektiğinin altını çizmek isterim.

Bu nedenle burada yine; Yıllardır hukukun üstünlüğünü savunarak vatandaşların hak ve özgürlüklerini güvence altına almaya çalışan Türkiye’nin dört bir yanından avukatların oluşturduğu barolar ve Barolar Birliği olarak şunu hatırlatıyoruz: Anayasaya aykırı işlemlere derhal son verin. Anayasa’nın 153. maddesi, Anayasa Mahkemesi kararlarının tüm yargı organlarını bağladığını açıkça belirtmektedir. Anayasanın 153. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi kararlarını bugün uygulayın.

Tüm meslektaşlarıma; Bu ülkede hukuku, anayasayı ve en önemlisi vatandaşlarımızın adalete erişiminin savunulmasını temsil ettiğiniz için sizlere bir kez daha şükranlarımı ve şükranlarımı sunuyorum; Ayrıca Türkiye Barolar Birliği Başkanı olmaktan onur duyduğumu da belirtmek isterim.”

Açıklamaların ardından avukatlar şunları söyledi; Yürüyüş sırasında ellerinde tuttukları Anayasa kitapçıklarını Yargıtay önüne bıraktılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu