Haber

Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan’ın Ölümünün 42. Yıldönümünde Anma Töreni

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 8 yıl üst üste başpehlivanlığını yapan “Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan”, ölümünün 42’nci yılında anıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, İl Gençlik ve Spor Müdürü Ahmet Üzgün ​​ve Hüseyin Pehlivan İlkokulu öğrencileri Hüseyin Pehlivan’ın mezarına karanfil bıraktı.

Hacıoğlu burada yaptığı konuşmada Hüseyin Pehlivan’ın Kırkpınar rekorunun hala kırılamadığı hatırlattı.

Hüseyin Pehlivan’ın rekortmen bir pehlivan olduğunu belirten Hacıoğlu, “O aynı zamanda bir dürüstlük abidesidir. Bütün hayatı doğruluk ve dürüstlük üzerine kurulmuş, hiçbir şikeye bulaşmadan güreş yaparak şampiyon olmuştur. Hüseyin Pehlivan Bulgaristan’da doğup yaşamını Tekirdağ’da sürdüren pehlivan Alkaya, ‘Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan’ olarak anılıyor. Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı yere heykeli yapılması gereken bir pehlivandır.” dedi.

Üzgün ​​ayrıca Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan’ın yağlı güreşin efsanelerinden biri olduğunu belirtti.

Pehlivanımızın Türkiye’nin adını tüm dünyaya duyurduğunu belirten Üzgün, “Güreşe damgasını vuran başpehlivan Hüseyin Pehlivan’ın adını yaşatmaya çalışıyoruz. Başarıları saymakla bitmez. Hüseyin Pehlivan’ın şehrin tarihinin en büyük sporcusu.” söz konusu.

Daha sonra protokol ve öğrenciler dualar okudu.

Hüseyin Pehlivan

Hüseyin Alkaya, 1908 yılında Bulgaristan’ın Kırcaali ilçesinin Alkaya köyünde doğdu, 14 yaşındayken ailesiyle birlikte Tekirdağ’a göç etti. Ailesi, köylerinin adını soyadı olarak aldı.

Kısa sürede güreşte adından söz ettirmeye başlayan Alkaya, ağabeylerini de taklit ederek Kırkpınar’da adını duyurdu. 1935-1942 yılları arasında Kırkpınar’da başpehlivan unvanını aldı.

Ülkenin dört bir yanındaki güreş müsabakalarıyla adından söz ettiren Hüseyin Alkaya, güreşteki başarısıyla yurt dışında da ünlendi.

Alkaya, 74 yaşında Tekirdağ’da vefat etti.

haber-ayas.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu