Haber

Paralimpik Hedefler Çalıştayı yapıldı

– Paralimpik Amaçlar Çalıştayı gerçekleştirildi

İSTANBUL – Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin 2024 Paris Olimpiyat Oyunları için düzenlediği çalıştayda 3 farklı oturumda konuşmalar yapılırken, Geleceğe Yönelik Stratejik Hedefler başlığı altında Türkiye’nin Paralimpik sporlardaki gelecek politikaları masaya yatırıldı.

Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK), Paralimpik Oyunları hedefleri doğrultusunda Riva’da “Paralimpik Hedefler Çalıştayı 2024 ve Ötesi” adlı bir çalıştay düzenledi. gençlik ve Spor Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Dr. Avcılık. Murat Aksu tarafından düzenlenen atölyeye, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sevim Sayim Madak, Beykoz Bölge Valisi Esengül Korkmazççek, Gençlik ve Spor Bölümü Liderleri Bakanlığı, İstanbul Provincial Spor Direktörü, İstanbul Provincial Spor Direktörü, İstanbul Provelial Spor Direktörü, ALITYS Genel Sekreter Yardımcısı Murat Yazyon, TMPK idari yönetim kurulu üyeleri, Türk Ulusal Olimpiyat Komitesi Spor Federasyonu, Yasadışı ve Yasadışı, Federasyonlu Spor Eğitmenleri. , sporcular ve sporcu aileleri katıldı.

Murat Aksu: “Paralimpik sporlarda son 20 yılda çok yol kat ettik”

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan TMPK Lideri Dr. Avcı. Paralimpik sporların geçmişten günümüze sportif başarılarını değerlendiren Murat Aksu, “Paralimpik Spor dünyasının paydaşları ile bu toplantıyı düzenlememizin amacı, geçmişten günümüze var olan durumu sportif anlamda değerlendirmek ve geleceğe yönelik belirleyeceğimiz hedefler için bir yol haritası oluşturmaktır. Paralimpik amaçlar buluşmasının temel amacı, geleceğe giden yolun taşlarını çekmek ve bu taşları atanlarla mevcut durumu fotoğraflamak, dolayısıyla mevcut durumun fotoğraflarını çekmeliyiz” dedi. Bu taşları döşeyenlerle birlikte, “Buna objektif bir gözle bakmamız gerekiyor. Paralimpik sporlarda son 20 yılda çok değerli bir yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Bu gelişimin öncüsü, lideri, kurucusu ve ‘ağabeyi’ Yavuz Kocaömer’i bir kez daha saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. 30 yılda Paralimpik Oyunlarında sadece bir sporcudan 87 sporcuya ulaştık. Ve 15 madalyamız olmasına rağmen bu değerli bir başarı ve bu çok uzun bir zaman, bu değerli başarıyı düşünecek olursak. Yeterli mi? Muhtemelen değil. Maalesef ülkemizin potansiyelinin çok gerisindeyiz. Maalesef son 20 yılda katıldığımız, sporcu sayımızın ve madalya sayımızın arttığı 6 Paralimpik Oyunlarında ülke sıralamamız ortalama 40’larda. Maalesef bu sportif anlamda üzerinde düşünmemiz ve çözüm bulmamız gereken çok önemli bir konu. Son Tokyo Paralimpik Oyunlarına 87 Sporcunun rekor katılımıyla gittik. 2’si Altın olmak üzere 15 madalya kazandık. Paralimpik Sporcular Tokyo’da 539 kategoride yarışırken, biz 53 kategoride yarışabildik. Maçların yüzde 10’unda rekabet edebildik, ne yazık ki maçların yüzde 90’ında olamadık. Tokyo’da verilen toplam madalyaların %1’inden azı Türkiye’ye geldi. Kendimizi ne kadar övsek de rakamlar ortada. Bardağın dolu tarafından bakarken boş tarafının ölçüsüne dikkat edin. Amerika’daki rakip sporcular hangi teknolojiyi kullanırsa kullansın, sporcularımız aynı teknolojiyi kullanmalı, sporcularımızın antrenman yaptığı tesislerimiz Avrupalı ​​rakiplerimizden aşağı kalmamalı, antrenörlerimizin, psikologlarımızın ve fizyoterapistlerimizin ekipmanları dünyadaki meslektaşlarından her anlamda geri kalmamalıdır. Rio ve Tokyo’da dünyayı ileri geri domine eden Goalball Milli Takımımızı veya Tekerlekli Sandalye Masa Tenisi sporcularımızı inceleyin. Dünya Şampiyonaları, Avrupa Şampiyonaları böyle olabiliyor. Paralimpik Oyunlarına katılamadığımız diğer branş ve kategorilerde neden olmasın?”

Bakan Madak: “Onlarla olmaktan her zaman gurur duyduk”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak yaptığı konuşmada, “Engelli değil, engelli bireyler var. Toplumdaki yanlış algıyı düzelttik, engelli kardeşlerimize yaptıklarımızı lütuf değil, lütuf olarak gördük. Özel gereksinimli bireylerin neler yaşadığını çok iyi biliyoruz. Her zaman yanlarında olmaktan gurur duyduk.

Konuşmaların ardından üç oturuma geçildi. TMPK Yönetim Kurulu Üyesi ve Hukuk Konseyi Başkanı Av. Moderatörlüğünü Ümit Deniz Kurt’un üstlendiği ilk oturum olan ‘Federasyonlar Oturumu’na Bedensel Engelliler Federasyonu Başkanı Alpaslan Erkoç, Görme Engelliler Federasyonu Başkanı Ayhan Yıldırım, Özel Sporcular Federasyonu Başkanı Birol Aydın, Eskrim Federasyonu Başkanı Murat Atalı, Taekwondo Federasyonu Başkanı Metin Şahin katıldı. Oturumda Paris 2024 yolunda alınan ve hedeflenen kotalar, paralimpik sporcu yetiştirme politikaları ve federasyonların nasıl daha verimli çalışabileceği gibi konular ele alındı.

Günün ikinci oturumu olan ‘Antrenörler Oturumu’nun moderatörlüğünü TMPK Spor Kurulu Başkanı Niyazi Alper Dirim yaparken, triatlon antrenörü Mert Onaran, badminton antrenörü Havva Altındağ, yüzme antrenörü Dr. Duran Arslan, özel sporcular yüzme antrenörü Aytunç Göz, atıcılık antrenörü Mustafa Atalay yer aldı. Oturumda engelli branşlarında antrenör yetiştirme, mevcut engelli antrenörlerin iyileştirilmesi ve antrenörlerin özlük haklarının iyileştirilmesi bahisleri konuşuldu.

Günün üçüncü ve son oturumu ‘Sporcular Oturumu’ idi. Fanatik Gazetesi Muharriri’nin moderatörlüğünde düzenlenen oturuma para yüzücüsü Umut Ünlü, tekerlekli sandalye eskrimcisi Hakan Akkaya, para masası tenisçisi Neslihan Kavas, para sporcusu Muhammet Khalvandi, para triatleti Uğurcan Özer ve Goalball Milli Takımı, TMPK Yürütme Konseyi Yedek Üyesi ve TMPK Bağlantı Komitesi Başkanı Hamit Turhan’ın katılımıyla gerçekleşti. Bu oturumda sporcuların başarı hikayeleri, engelleri nasıl aştıkları ve spor yöneticilerinden geleceğe yönelik beklentileri konuşuldu.

Toplantıda “Geleceğe Yönelik Stratejik Hedefler: Türkiye’de Paralimpik Sporlar” başlıklı 14 maddelik bir sunum yapılarak, bir anlamda Türkiye’nin Paralimpik sporlarda gelecekteki politikalarının çerçevesi çizildi.

Üç oturumun ardından Paralimpik Ailesi’nin günün anısına hatıra fotoğrafı çektirmesi ile çalıştay sona erdi.

akyaziajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu