Ekonomi

France MB, toptan CBDC ödemelerinin sınır ötesi ödemeleri iyileştireceğine inanıyor

Fransa Merkez Bankası (Banque de France), kripto para birimlerini etkinleştiren teknolojileri kullanan çok sayıda testin ardından, toptan bir merkez bankası dijital para biriminin (wCBDC) sınır ötesi ödemelerin, tasfiyelerin ve çeşitli finansal varlıkların güvenliğini artıracağı sonucuna vardı.

Merkez bankası, varlık tokenizasyonundaki uygulamaları test etmek ve sınır ötesi süreçleri kolaylaştırmak için farklı türde dağıtılmış defter teknolojisinin (DLT) kullanıldığını belirtti. “Bu deneyler aracılığıyla, Banque de France, wCBDC’yi doğrudan DLT aracılığıyla dışa aktarmak için kavramsallaştırdığı üç modelin operasyonel uygunluğunu ve pratik uygulamasını gösteriyor.”söz konusu.

Banka, wCBDC ile ilgili deneylerine Mart 2020’de başladı. Deneylerin ikinci aşamasını 2022’nin ortalarına kadar gerçekleştirdi ve şimdiye kadar, Lüksemburg’a 100 milyon avroluk (104 milyon dolar) tahvil ödemesi de dahil olmak üzere on iki deneyi tamamladı. Diğer deneylerin ortasında Singapur Finans Konseyi, İsviçre Ulusal Bankası ve Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) İnovasyon Merkezi ile yapılan projeler var.

Bankaya göre, deneyler, toptan bir CBDC’nin “liste dışı finansal varlıklar kategorisine giren ve şu anda ticareti yapılamayan yerli dijital varlıklar ve tokenize edilmiş varlıklar için emsal teşkil edeceğini” gösteriyor.

Merkez bankaları, dünya çapında toptan tasfiyeleri iyileştirmek için aktif olarak CBDC’ler üzerinde deneyler yaparken, nakit otoriteleri tarafından oluşturulan BIS liderliğinde çok sayıda deney yürütülüyor. Örneğin Hindistan, testlere başlarken Avrupa Merkez Bankası2024 yılında başlaması planlanıyor. Fransa Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde Avrupa’nın arama çalışmalarına destek vereceğini belirtiyor.

Ayrıca banka, toptan bir CBDC’nin dijital bir euro gibi perakende CBDC’leri tamamlayacağını ve sorunsuz bilgi alışverişi, ülkeler arası işbirliği ve kamu-özel sektör ortaklıkları için uyumluluğun daha kapsayıcı bir küresel CBDC çerçevesi oluşturmak için değerli olduğunun altını çiziyor.

bankaya göre “İklim sorunu, toptan CBDC’lerin tasarımında enerji verimliliğine ulaşmak için çözümler geliştirme ihtiyacını vurguluyor.”

Bu yazı ilk olarak CoinDesk Türkiye’de yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu