Ekonomi

“Merdiven altında 5 milyon ikinci el telefon var”

CEMRE IŞIK KARACA

Alım gücünün düşmesiyle birlikte tüketiciler ikinci el telefonlara yöneliyor. Bu durum telefon piyasasında kayıt dışılık riskini de artırıyor.

Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Kurumu’nun (BTK) verilerine göre, bu yılın ilk yarısında Türkiye’de 4,65 milyon yeni akıllı cep telefonu satıldı. Kesim temsilcilerine kıyasla merdiven altında5 milyona yakın ikinci el telefon var.

İkinci el telefon piyasası kayıtlı ve kayıtsız olarak ikiye ayrılıyor. İkinci el telefonlar merdiven altında satılıyor yani kayıtsız ve güvenlik sorunu olan bir kısım var bir de kayıtlı, özel sertifikası, kodu ve garantisi olan bir kısım var.

Mobilfon Teknoloji İcra Kurulu Başkanı Ömer Lütfi Soylu, tüketicinin yenilenmiş telefon pazarına yönelmesinin değerli olduğunu söyledi.

Soylu, “Yenilenmiş telefon pazarı yeni regüle edilen bir pazar. Yenilenen cihazlar özel sertifika, kayıt kodu ve 12 ay garanti ile satışa sunulmakta ve kayıtlı bir sistemde satılmaktadır. Merdiven altından satılan bazı telefonlarda güvenlik açığı yüksek.”

“2023’te yenilenen telefon sayısının 1 milyona ulaşması bekleniyor”

Soylu, “Tadilat departmanı hem dünyada hem de ülkemizde çok yeni. Bölümün çok büyük potansiyeli var. Yapılan araştırmalara göre yenilenmiş telefon pazarı 2021 yılında dünya genelinde yüzde 15 büyüdü. Özellikle Latin Amerika ülkeleri ve Hindistan’da büyüme oranı yüzde 30’a yaklaşıyor. Sektörün ülkemizde de yıllık yaklaşık yüzde 25’lik bir büyüme yakaladığını görüyoruz. BTK verilerine göre 2022’nin ilk 6 ayında 80 bin yenilenmiş telefon satıldı. Yıl sonunda bu rakamın 200 bine yaklaşmasını bekliyoruz. Gelecek yıl 1 milyon yenilenmiş telefonun satılmasını bekliyoruz. Tüketiciler nezdinde bilinirliği artan yenileme branşının büyüme ivmesinin daha da artacağını öngörüyoruz” dedi.

“Türkiye’de 25 ila 30 milyon arasında atık cep telefonu var”

Soylu, Türkiye’de ortada 25-30 milyon çöp cep telefonu olduğunu tahmin ettiklerini söylüyor. Soylu, “Türkiye’de 1,4 milyar telefon olduğu tahmin ediliyor. 100 milyonu satılan telefon pazarının 25-30 milyonu çöp yani çöp.

Alman araştırma şirketi Statista’ya göre 2020’de 221 milyon adet ve 2021’de 251 milyon adet resmi olarak yenilendi ve dünya çapında satışa sunuldu. Öte yandan 2024 yılında 350 milyon, 2027 yılında ise 460 milyon telefonun yenilenerek satışa sunulması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu