Menopoz dönemindeki anne katil balinaları, erkek yavrularının kavga etmesini engelliyor
Bilim adamları, menopozdaki anne katil balinaların, erkek yavrularının diğer katil balinalarla savaşmasını engellediğini bulmuşlardır.
BBC’nin haberine göre İngiliz bilim adamları, anaerkil katil balinalarda reis annelerin erkek yavrularını menopoza girdikten sonra diğer katil balinalardan koruduğunu ortaya çıkardı.
İnsanlardan başka doğal rakipleri olmayan katil balinaların cilt yaralanmalarının diğer katil balinalarla oynarken ya da kavga ederken meydana geldiğini belirten araştırmacılar, 1976’dan beri kayıt altına alınan katil balina fotoğraflarını inceledi.
Araştırmacılar, anneleri hayatta olan ve menopoza girmiş erkek katil balinaların daha az yaralandığını ve anneleri artık menopoza girmemiş veya yetim kalmış erkek katil balinaların daha fazla yaralandığını buldu.
Erkeklerin çiftleşmeden sonra annelerinin yanına dönerek yavrularını büyütmekten kaçındıklarını belirten araştırmacılar, anne katil balinaların erkek yavrularının yavrularını büyütmek veya dişi yavrularıyla üreme yarışına girmek yerine erkek yavrularını koruyarak genetik miraslarını devam ettirebileceklerini vurguladı.
Araştırmanın yazarlarından Charli Grimes, katil balinalarda erkek yavruların hayatta kalmak için anneye bağımlı olduğunu belirtti.
Grimes, anne katil balinaların erkek yavrularını korumak için fiziksel eylemde bulunmadıklarının altını çizdi, ancak “yavrularına çatışma durumunda tehlikeli eylemlerden kaçınmaları için işaret verdi.”
Katil balinalarda anaerkil sürülerin yaşlı bir dişi, onun yavrusu ve onun buzağısının yavrularından oluştuğu bilinmektedir.
Erkek katil balinalar diğer kümelerdeki dişilerle çiftleşmek için sürüden ayrılsa da yavruların tamamı annelerinin sürüsünde yaşamaya devam eder.
Yaklaşık 90 yıl yaşayan dişi katil balinalar, yaşamlarının ortalama 20 yılını menopoz döneminde geçirirler.
Araştırmanın sonuçları “Current Biology” dergisinde yayımlandı.
gazipasaajans.xyz