Ekonomi

Küresel piyasalar olumlu seyrini sürdürüyor

ABD enflasyonu beklentilerin üzerine çıkarken, özellikle ülkede devam eden bilanço döneminde beklenenin üzerinde gelen teknoloji şirketlerinin karları ABD ekonomisinde “yumuşak iniş” senaryolarını güçlendirirken, Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri de destekliyor risk iştahı.

ABD BORSASINDA NVIDIA FIRTINASI

Hisse senedi piyasalarında Uber, 7 milyar dolarlık hisse geri alımı açıklamasının ardından yüzde 15 değer kazanırken, Robinhood gelirinin beklentileri aşması nedeniyle yüzde 14 değer kazandı.

Yapay zeka çiplerine olan talep artmaya devam ederken Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia, yaklaşık 1,83 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Amazon’u geride bırakırken, onu 1,82 trilyon dolarla Alphabet takip etti.

Nvidia’nın hisseleri bugün yüzde 2,5 artışla 739 dolara yükselirken, şirketin hisselerindeki artış yılbaşından bu yana yüzde 50’ye yaklaştı.

Mali sonuçlarının beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından yüzde 60’a ulaşan Lyft hisselerindeki yükseliş, şirketin mali işler yöneticisinin bilançodaki kar marjı görünümünde yazım hatası olduğunu belirtmesinin ardından yüzde 35’e düştü.

FED ÜYELERİNDEN FAİZ AÇIKLAMALARI

Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri takip edilirken Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, enflasyonun önümüzdeki birkaç ay için biraz yüksek kalsa da yine de hedefe dönüş yolu ile uyumlu olacağını ifade etti.

Mevcut para politikası duruşunun oldukça kısıtlayıcı olduğuna dikkat çeken Goolsbee, Fed’in çok uzun süre kısıtlayıcı kalması halinde istihdam hedefi konusunda endişelenmek zorunda kalacağını ifade etti.

Goolsbee, bir aylık Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) beklenenin üzerinde çıkması durumunda heyecanlanmamak gerektiğini belirterek, “3, 6 ya da 12 aylık dönemlere baktığınızda enflasyonun düştüğü çok açık.” söz konusu.

Fed Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr da beklenenden güçlü gelen enflasyon verilerinin Fed’in enflasyon hedefine dönüş yolunun “inişli çıkışlı” olabileceğinin bir hatırlatıcısı olduğunu belirtti.

Barr, yüzde 2’lik enflasyon hedefine doğru ilerlediklerinden emin olduklarını ancak faiz indirimine başlamadan önce iyi verilerin gelmeye devam ettiğini görmeleri gerektiğini vurguladı.

TAHVİL FAİZLERİ AZALDI

Ülkede enflasyonun beklentileri aşarak 1 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyesini test etmesiyle yüzde 4,34’e ulaşan ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,24’e geriledi.

Altı günlük düşüş serisine bugün son veren altının ons fiyatı, şu anda yüzde 0,1 artışla 1993 dolarında alıcı buluyor.

ABD ham petrol stoklarının son 3 ayın en yüksek seviyelerine çıktığının bildirilmesinin ardından Brent petrolün varil fiyatı düşüş eğilimine girdi. Bugün önceki kapanışının yüzde 0,3 altında 80,9 dolardan işlem görüyor.

Dün New York Borsası’nda Nasdaq endeksi yüzde 1,30, S&P 500 endeksi yüzde 0,96 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,40 arttı. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne alım yönlü bir seyirle başladı.

AVRUPA BORSALARINDA YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR

Avrupa borsalarında olumlu seyir hakim olurken, bugün gözler İngiltere’deki büyüme ve sanayi üretim verilerine çevrildi.

Dün açıklanan verilere göre İngiltere’de TÜFE Ocak ayında aylık bazda yüzde 0,6 ile beklentilerin üzerinde düşüş gösterirken, yıllık bazda ise tahminlerle uyumlu olarak yüzde 4 arttı.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin 2023 son çeyreğine ilişkin önde gelen GSYİH verilerini güncelledi. Buna göre, Euro Bölgesi’nde GSYH yılın son çeyreğinde yüzde 0,1 arttı 2022 yılının aynı dönemiyle karşılaştırıldığında.

Avro Bölgesi’nde sanayi üretiminin Aralık ayında geçen yılın kasım ayına göre yüzde 2,6 oranında artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi dikkat çekti.

Dün İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,75, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,38, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,68 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,63 arttı. Avrupa’da endeks vadeli kontratları yeni güne olumlu başladı.

ABD borsalarında teknoloji sektörü öncülüğünde yaşanan yükseliş Asya hisse senedi piyasalarına da yansırken, Çin piyasalarında bugün yılbaşı tatili nedeniyle işlem yapılmadı.

Japonya’da bugün açıklanan verilere göre GSYİH 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 oranında azalarak beklentilerin altında kaldı. Tahminler Japon ekonomisinin söz konusu dönemde yüzde 0,2 oranında büyüyeceği yönündeydi.

Aralık ayında ülkenin kapasite kullanım oranı yüzde 0,1 azalırken, sanayi üretimi yüzde 1,4 artışla beklentilerin altında kaldı.

Dolar/yen paritesi ise yüzde 0,3 düşüşle 150,1 seviyesinde işlem görüyor.

Kapanışa doğru Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 oranında değer kazandı.

İÇ PAZARLAR

Dün yurt içinde alım eğilimi izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 0,87 değer kazancıyla günü 9.072,08 puanda tamamladı.

Dolar/TL, dün bankalararası piyasanın açılışında 30,7630 seviyesinde işlem görürken, dün alıcı yönlü bir seyir izleyerek günü yüzde 0,1 artışla 30,7411 seviyesinde tamamladı.

Analistler, bugün yurt içinde yoğun bir veri gündemi takip edilirken, İngiltere’de büyüme ve sanayi üretimi, ABD’de haftalık işsizlik yardımı uygulamaları ile yurt dışında ise teknik olarak BIST’in sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verilerinin takip edileceğini belirtti. 100 endeksi 9.100 ve 9.200 seviyelerine ulaşacak. Direnç, 9.000 ve 8.900 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu