Ekonomi

Japonya dünyanın ilk egemen iklim değişikliği tahvillerini piyasaya sürüyor

Japonya, dünyanın ilk baskın iklim değişikliği tahvillerini ihraç ederek küresel finans piyasalarında önemli bir hamle yaptı. Çarşamba günü yapılan açık artırmada Japon hükümeti 10 yıllık geçiş tahvillerini 800 milyar yen (yaklaşık 5,3 milyar dolar) fiyatla sattı. Bu, Japonya’nın 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşma hedefi doğrultusunda, Başbakan Fumio Kishida’nın önümüzdeki on yılda 20 trilyon yenlik iklim tahvili satma yönündeki iddialı planının başlangıcını işaret ediyor.

Geçiş tahvilleri, ülkenin daha çevre dostu bir ekonomiye geçişini finanse etmek için tasarlandı. Bu tahviller çoğunlukla belirli çevre projelerini finanse etmek için kullanılan veya yeşil profilli kuruluşlar tarafından ihraç edilen yeşil tahvillerden farklıdır. Bu tahvillerden elde edilen fonların, düşük maliyetli rüzgar enerjisi jeneratörlerinin geliştirilmesi ve alternatif yakıt kullanan uçak üretimi gibi projeleri desteklemesi bekleniyor.

Tahvilin önde gelen yapısına rağmen talep beklenenin biraz altında kaldı. Tahviller Çarşamba günü %0,74 getiriyle fiyatlandı; bu, bir önceki gün “ihraç edildiği haliyle” piyasada görülen %0,655 getiriden daha düşüktü. Tahvil getirileri ile fiyatlar arasında çelişkili bir ilişki vardır.

Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities’teki sabit gelir stratejistine göre, iklim tahvillerinin getirileri, Çarşamba günü %0,755 olan 10 yıllık normal Japon devlet tahvillerinin (JGB’ler) getirisinin biraz altında kaldı. İhale öncesinde beklentiler oldukça yüksek olsa da iklim tahvilleri prim yaptı.

Japon maliye bakanlığı, 27 Şubat’ta 800 milyar yen değerinde beş yıllık geçiş tahvilinin satılacağı yeni açık artırmalar planladı. Nisan ayında başlayacak mali yıl için de 1,4 trilyon yenlik bir geçiş tahvili planlanıyor. Bu tahvillerin piyasaya sürülmesi, Japonya’nın düşük karbon ekonomisine geçişini finanse etme yönünde bir adımı temsil ediyor ve diğer ülkeler için de emsal teşkil edebilir.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

savastepeajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu