Ekonomi

İkinci el otomobillerde yeni ‘oyun’: Penaltı gelebilir

sıfır otomatik kullanılmış araç Fiyatlar astronomik bir biçimde açıldığında ilk olarak araç satışlarında ‘6 ay 6 bin kilometre’ kuralı getirildi. Öte yandan fiyatlarda oynaklık devam ederken, Ticaret Bakanlığıgeçtiğimiz günlerde ikinci el araç satışına ilişkin yeni bir düzenleme duyurdu.

Milliyet’in haberine göre, Resmi Gazete’de Yayınlanan karara göre ikinci el araç satış fiyatı sıfır araç satış fiyatından yüksek olamayacak. Bu statü 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasaklandı ve yönetmelik 15 Temmuz’da yürürlüğe girdi.

500 bin TL’yi aşan ek ücret

Çevrimiçi satış platformlarındaki bazı satıcılar, kullanılmış arabaları sıfırdan değerliye satmak için yeni bir formül geliştirdi. Araçlarını sıfır araç fiyatının altında ilan eden satıcılar ceza yememek için ilan açıklama kısmında ekstra fiyat listelerler. Bu durumda 2. el aracın satış fiyatı çeşitli ilişkiler göstererek sıfır aracın satış fiyatından daha fazladır. Bunun örneklerine ikinci el araba sitelerinde de sıklıkla rastlanmaktadır. Satıcılar, araca ekledikleri çeşitli işlemler ve aksesuarlar için alıcıdan 30 bin liradan başlayan ve hatta 500 bin lirayı aşan ek fiyat istiyor.

Sosyal medyada da kullanıcılar ikinci el araç satışlarında fazladan para istendiğinden şikayetçi. Örneğin bir vatandaş, sıfır araç satan bayilerin de liste fiyatına ek olarak para istediğini veya zorunlu ek paket sattığını, aksi halde aracı satmayacağını belirtiyor. Bu taraftaki 2. el oto satış sitelerinde satıcıların fazladan para istediğini belirten vatandaşlar, CİMER’e şikayette bulunduklarını belirtiyor.

Üst sınırdan penaltı

Ticaret Bakanlığı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından 2023 yılının ilk 6 ayında fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen 369 şirkete toplam 152 milyon 820 bin 477,5 TL idari para cezası verildiğini açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Ticaret Bakanlığı tarafından 81 ilde haksız fiyat kontrolleri kapsamında 2023 yılının ilk 6 ayında piyasa kontrolü başta olmak üzere toplam 6 bin 673 firma ve 31 bin 129 işyeri kontrol edildi. İl Müdürlükleri Ek olarak; Son dönemde otomotiv sektörüne yönelik artan şikayetler kapsamında İl Müdürlükleri tarafından 9 Haziran itibarıyla 648 yetkili satıcıya denetim yapıldı. Sıfır kilometre araç stoğu yaptığı tespit edilen 13 otomotiv bayisine muhalefetten 2023 üst limitinden 15 olmak üzere toplam 66 milyon 879 bin TL ceza kesildi.

haber-ayranci.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu