Haber

Danıştay Fransa’da abaya yasağını onayladı

Fransa’da Danıştay (Conseil d’État), Müslümanların haklarını savunan ADM Derneği’nin okullarda başörtüsü yasağına yönelik itirazını reddetti.

Yüksek Mahkeme, abaya yasağının herhangi bir temel özgürlüğü “ciddi ve bariz bir şekilde” ihlal etmediğine karar verdi. Böylece abaya yasağı hukuken mutlak hale geldi.

Mahkemenin kararına göre abaya yasağı, çocuğun özel hayata saygı, din özgürlüğü, eğitim ve refah haklarını ihlal etmediği gibi, ayrımcılık yapmama ilkesine de aykırı değil.

Fransa Danıştay’ı okullarda abaya gibi tesettür kıyafetlerin giyilmesinin “dini bir geçmişi” olduğu değerlendirmesinde bulundu. Mahkeme, bunun öğrencilerin ifadelerinden açıkça anlaşıldığını vurguladı. Yüksek Mahkeme, yasanın devlet okullarında herhangi bir dini bağlılığı gösteren kıyafetleri yasakladığını belirtti.

Fransa’da Eğitim Bakanı Gabriel Attal, yeni eğitim dönemi öncesinde laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle devlet okullarında abayaların yasaklanacağını açıklamıştı. Bakan, erkeklerin de “kamiş” adı verilen uzun gömlek giymesinin yasak olduğunu duyurdu. Bakan, yasakla ilgili olarak ülkede geçerli olan laiklik ilkesini göstererek, dini sembollerin devlet okullarında laiklik unsuruna yeterince yer verilmediğini belirtti.

dpa/BÖ,DW

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu