Teknoloji

Bazı Arabaların Düşük Hızda Bile “Hızlı Hissetmesinin” Çok İlginç Sebebi: Beynimiz Bize Oyun Oynuyor!

Daha önce farklı araçlar kullandıysanız bazılarının “daha ​​hızlı hissettirdiğini” fark etmiş olabilirsiniz. her şeyi geçtim Hız dediğimiz şeyi nasıl hissedebiliriz?

Hissettiğimiz şey aslında hız değil ve neden böyle hissettiğimizin başka ilginç açıklamaları da var. Hadi biraz araba görelim “daha hızlı hissettiriyor”Bunun arkasında yatan sebepler nelerdir?

Hissettiğiniz şey hız değil, ivmedir.

Bir arabanın ne kadar hızlı gittiğini o yüzü “hissederek” anlayamazsınız, değil mi? Çünkü vücudunuz yüzü hissedemez. Eğer yüzü hissettiğinizi düşünüyorsanız, hissettiğiniz şey ivme veya “g kuvveti” (Serbest hareket eden bir nesnenin maruz kaldığı “yerçekimi olmayan” kuvvetlerin vektör toplamı). Sabit hızdaysanız ivmeniz sıfırdır. Hızınız arttıkça ivmeniz de artar.

Arabadaki rastgele bir taraf değişikliği g-kuvveti ölçüsünü etkileyerek hızlanmaya neden olur. Ayrıca tümseklerin üzerinden geçmek için çok küçük ivmeler vardır. Böyle yerlerde araç son hıza ulaşıp geriye doğru alçalmaktadır. Mikro ivmelenmelerYani yaşanabilir.

Süspansiyon sistemleri hızlanmayı sürücüye aktarır.

Lastik ile vücudunuz arasındaki şasi, süspansiyon ve hatta koltuk gibi parçalar, arabaların birbirinden farklılaşmaya başladığı yerlerdir. Bu parçalar Hızlanmanın sürücüye yansıma miktarıetkiler.

“Donut” adlı YouTube kanalında aynı hızla giden iki farklı araba üzerinde test yapıldı. Otomobillerde ivmeölçerler kullanıldı. Hızlar aynı olmasına rağmen İvmeölçer farklıydı. Önemli olan hangi arabanın daha hızlı olduğu değil, daha hızlı hissettirmesiydi. Böylece hızlanmayı hissedebiliriz ve sert süspansiyonlu bir araba, vücudumuza daha fazla ivme aktarır. Bu şekilde “daha hızlı hissederiz”.

Algının rolü de yadsınamaz.

Yüz algımızda gözlerimiz ve beynimiz bizi yanıltabilir. Bakış açımız arttıkça ve çevresel faktörler arttıkça, daha yavaş gidiyoruzDüşünürüz ve algımız değişir.

Bu konu üzerinde yapılan deneyde katılımcılardan arabaların yüzlerini tahmin etmeleri istendi ve görüş açıları genişledikçe hız tahminleri de arttı. Buna ek olarak, daha alçak arabalar genellikle daha hızlı hissederler çünkü kontrol ve “hız hissi” verirler.

Araçtan gelen sesler ve hızlanmadaki ani değişimler hız duygumuzu etkileyen diğer bir faktördür. Yüzde ani değişiklikler ve titremeler, motor titreşimi veya egzoz gürlemeleri; Geniş görüş açılarında olduğu gibi, beynimizi gerçekte olduğumuzdan daha hızlı gittiğimizi düşünerek kandırabiliriz. Tüm bu nedenler bazı araçların daha hızlı hissetmesine neden olur.

Kaynaklar: Pub Medical, Yeu Xe, Donut

Otomobillerle ilgili ilgiyle okuyacağınız diğer içeriğimiz:

odemis-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu