Haber

ABD’den Türkiye’deki doğalgaz santraline ilişkin yorum: Rusya, Ankara ile bağlarını güçlendirmek istiyor

Türkiye ve Rusya’nın enerji alanındaki ortaklığı dün düzenlenen Erdoğan-Putin zirvesinin ardından daha yüksek seviyelere çıkıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ağırlandı. İktidar meselesi de masadaki konulardan biriydi.

Görüşmenin ardından Erdoğan’la birlikte kamera karşısına geçen Putin, Türkiye’de doğalgaz santrali projesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Putin: Türkiye’de doğalgaz dağıtım merkezi kurulmasını önerdik

Putin’in, “Rusya, gazda her zaman Türkiye’nin sorumlu ve en büyük ortağı olacaktır. Üçüncü ülkelere de gaz sevk edeceğiz diyebiliriz. Bu nedenle Türkiye’de gaz dağıtım merkezi kurulmasını önerdik.”İfadelerini kullandı.

Bloomberg: Rusya alternatif rotalar arıyor

ABD merkezli Bloomberg, Rusya Devlet Başkanı’nın sözlerine ilişkin yorum yaparken, Vladimir Putin’in Türkiye’deki doğalgaz merkeziyle ilgili anlaşmanın hayata geçirilmesini “çok yakın gelecekte” gördüğünü belirtti.

Kremlin’in enerjide alternatif ihracat yolları aradığı ve Türkiye ile doğal gaz ticaret merkezi kurma konusunda anlaşmaya çok yakın olduğu vurgulandı.

Batı ile bağları bozuldu, Türkiye ile bağlarını güçlendirmek istiyor

Rus liderin müzakerelerin yakın gelecekte tamamlanmasını umduğunu belirterek, şunları söyledi:

Türkiye’deki gaz merkezi ‘bölgedeki enerji durumunu daha istikrarlı ve dengeli hale getirecek.’

Putin’in Ukrayna’ya savaş açtığı dönemde Avrupa Birliği ile ilişkilerin keskin bir şekilde kötüleşmesinin ardından Moskova, Ankara ile bağlarını güçlendirmenin yollarını arıyor.

Yol haritası sundular

Rus gaz üreticisi Gazprom’un, gaz merkezinin taslak yol haritasını Türkiye’nin elektrik ithalatçısı Botaş’a sunduğu belirtildi.

Geçen yıl Rusya’dan Türkiye’ye doğal gaz akışının 21,5 milyar metreküpe ulaştığı, bu yılın ilk sekiz ayında ise 10 milyar metreküpten fazla doğal gazın Türkiye’ye aktarıldığı kaydedildi.

Bloomberg, Türkiye’de kurulması planlanan doğalgaz merkezi hakkında yazdı.

Moskova’nın ‘yakın siyasi ve ekonomik müttefiki’

Haberin geri kalanında şu ifadelere yer verildi:

Ukrayna’nın işgalinden sonra birçok Batılı ülke Rusya ticaretinden uzak durdu.

Ankara ise Moskova’nın yakın siyasi ve ekonomik müttefiki haline geldi. İki ülke şu anda Türkiye’nin güneyinde 20 milyar dolarlık bir nükleer enerji santralinin inşası konusunda işbirliği yapıyor.

haber-seydisehir.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu