Haber

2. ULUSLARARASI YEMEK FESTİSİ KAPILARINI AÇTI

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi’nin yöresel yemekleri korumak, Antalya mutfağını ve bölge ürünlerini coğrafi işaretlerle öne çıkarmak amacıyla gerçekleştirdiği International Food Fest Antalya Gastronomi Festivali, açılış töreniyle kapılarını açtı. Karaalioğlu Parkı’ndaki fuar alanında başlayan festivalde ünlü şef Arda Türkmen de tahin soslu tavuğu ikram etti.

‘Antalya’dan Dünyaya’ sloganıyla ikincisi düzenlenen festivalin açılışını, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, ÇUKTOB Yürütme Konseyi Lideri Tayyar Zaimoğlu yaptı. , MASTOB Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Barut, ETUDER Yürütme Konseyi Lideri Melih. Şahinöz, AKTOB Yürütme Kurulu Lideri Kaan Kaşif Kavaloğlu, TÜROFED Yürütme Konseyi Lideri Erkan Yağcı, AGYİD Yürütme Kurulu Lideri Zeki İhtimam, dünyaca ünlü şefler, STK liderleri ve gastronomi alanında faaliyet gösteren birçok branşın temsilcileri katıldı. Açılış töreninde ilk konuşan AGYİD Yürütme Konseyi Lideri Zeki İhtimam, Antalya’nın yöresel yemeklerini dünyaya tanıtmanın turizm açısından faydalarını vurgularken, TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Yağcı da Antalya’nın kültürel unsurlarıyla öne çıktığını söyledi. Son yıllarda gastronominin turizmde çeşitliliği artırmak için kullanıldığı görülmektedir. Üzerinde durulması gereken en değerli unsurun olduğunu belirtti.

BAŞKAN BÖCEK: DÜNYAYA BİR KAPI DAHA EKLEDİK

Konuşmasına International Food Fest Antalya Gastronomi Festivali’nin şehre değer kattığını belirterek başlayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Bildiğiniz gibi Antalya’da 2 festivalimiz vardı. Bunlardan biri de Altın Portakal Sinema Festivali’ydi. ikincisi Uluslararası Piyano Festivali oldu. Geldiğimiz ilk günden bu yana, Antalya’nın sadece turizmin değil, kültür, sanat ve gastronomi başkenti olacağının sözünü verdik.” Kitap Fuarı, Hobi Festivali, Yeşilçam Festivali ve Yörük Türkmen Festivali’ni de başlattıklarını hatırlatan Başkan Böcek, şehre gastronomi alanında hak ettiği değeri kazandırmak amacıyla geçen yıl ilk Uluslararası Yemek Festivali Antalya Gastronomi Festivali’ni düzenlediklerini belirtti. Başkan Muhittin Böcek sözlerine şöyle devam etti;

“Antalya, gastronomiye verdiği değerin yanı sıra sofraya gelen en güzel sebze, meyve ve etleri de üreten bir şehir. Bu festivalle şehrimizin dünyaya açılan kapılarına bir yenisini daha ekledik. Antalya artık Sadece güneşi, denizi ve doğasıyla değil, yöresel mutfağının cazibesiyle de tercih ediliyor.Çünkü güzel Antalyamız, Anadolu’yu Akdeniz lezzetleriyle harmanlayan mutfak kültürü, barışı, kardeşliği barındıran eşsiz lezzetleriyle bir dünya markası olmayı hak ediyor. Ata mirasımız tohumlarımız, Akdeniz’in büyülü dokusu ve kadim tarihi.Bugün yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği tatil destinasyonlarından biri ise mutfağımızın da bunda büyük payı vardır.Bugün bundan memnuniyet duyuyoruz. Antalyamızın değerlerini korumak, güçlendirmek ve geleceğe miras bırakmak amacıyla çıktığımız bu yolda ulaştığımız başarının, ülkemize büyük katkısı olan bu festivale ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Hedefimiz arenaya altın harflerle yazdırmak.”

‘Türk Turizminin Amiral Gemisi’

Antalya’nın Türk turizminin amiral gemisi olduğunu ifade eden Antalya Valisi Şahin, “Antalya muhtemelen bir gastronomi şehri olabilir. Burada sadece Türk mutfağının değil, dünya mutfağının da en güzel örnekleri sergilenebilir. Bunu başarmış ülkeler ve şehirler var.” bu ve bundan önemli gelir elde ediyorlar. Antalya. “Onlardan biri olabilir” dedi. Antalya Valisi Hulusi Şahin ise, “Göreve geldiğimden beri şu anda üç ilçeyi gezdim. Antalya turizmin yanı sıra tarım alanında da büyük öneme sahip bir bölgedir. Örneğin Korkuteli ilçesi Türkiye’nin mantar ihtiyacının yüzde 50’sinden fazlasını karşılıyor. Turizmin başkenti Antalya’da amacımız sadece para kazanmak değil, şehrimizi ziyaret eden misafirlerimizin de gönlünü kazanmaktır. Bunun için öncelikle Türkiye’nin harika mutfağını tanıtmamız gerekiyor. Bu festivaldeki öncelikli amacımız Antalya yemeklerini ve Türk mutfağını misafirlerimize en yeterli şekilde sunmaktır. Antalya dünyanın önde gelen gastronomi şehirlerinden biri olabilir. Bu festival bu yönde atılmış büyük bir adımdır” dedi.

LÜTFÜ BAR: BÜYÜK BİR AFET YAŞADIK

Festivale katılan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Her zaman doktora ihtiyacımız yok ama güzel bir mutfakta üç öğün yemek yemek lazım. Bu çok cazipse dünyadaki bütün insanlar büyük paralar ödeyebilir” dedi. Yemeğinizi yiyecek kadar paranız yok. Ne yazık ki çok büyük bir felaket. “Biz hayatta kaldık ama bugüne kadar nasıl ayağa kalktıysak, küllerimizden de yeniden doğmayı bileceğiz. İnşallah sadece Hatay’ı değil 11 ilimizi de ayağa kaldıracağız” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından yörük kostümlü kadınlar, coğrafi işaret taşıyan Antalya yemeklerinin seçkin örneklerini bakır kaplarda protokol üyelerine sundu. Açılışın ardından Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve başkan Arda Türkmen’in katılımıyla ‘Antalya’dan Dünyaya’ adlı bir çalıştay gerçekleştirildi. Ünlü şef Arda Türkmen, tahin soslu tavuğun sunumunu yaptı.

Festivalin ilk günü binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen Melek Mosso konseriyle sona erdi. 2. Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali 3 Eylül’e kadar; stantlar, eser sunumları, çalıştaylar, paneller, söyleşiler, yarışmalar ve konserlerle devam edecek.

haberniksar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu