Haber

Zeytin fiyatlarının artması vatandaşın alım gücünü düşürdü

MUSTAFA USTASI

Sinop Türkiye’de 20 yıldır zeytin satan Hasan Üçer, “Eskiden 3 teneke zeytin alan şimdi yarım kilo 1 kilo alıyor. Eskiden günde 80 teneke zeytin satardık, şimdi satıyoruz. 10 tenekeyi zar zor geçebiliyor aradaki farka bakın 10 kat azalma var.” . Zeytin almaya gelen Mutlu Gür, “Artık hangisi daha acilse yarım kilo ya da yarım kilo almam gerekiyor. Çünkü benim kafamda haftalık zeytin bütçem 50 TL’yi geçmemeli. “

Sinop’ta zeytin satışı yapan Hasan Üçer, vatandaşın alım gücünün düşmesi nedeniyle işlerinin azaldığını söyledi. Hasan Üçer dedi ki:

“FARKA BAK. 10 KAT DÜŞME VAR”

“20 yıldır zeytin satıyorum. Şu anda hal markette zeytin üretiminde yüzde 70 azalma var. Bizi kurtarmasa da başka işimiz olmadığı için bu işi yapmak zorundayız. Vatandaşlar” Tezgaha gelip almak istiyor ama bütçeleri buna yetmiyor. ‘Sonra’ deyip gidiyorlar. “O yüzden 250 gram ya da yarım kilo isteyenler var. Daha önce üç teneke zeytin alanlar artık yarım kilo ve bir kilo alıyor. Eskiden günde 80 teneke zeytin satardık, şimdi 10 tenekeyle sıkıntımız var. Farka bak 10 kat daha fazla.”

“HAFTALIK BÜTÇE 50 TL’Yİ AŞMAMALI”

Zeytin almaya gelen Mutlu Gür, şunları söyledi:

“Zeytin fiyatları pahalı. Bir yıl önce market sepeti 150 TL’yken şimdi 400 TL. Ne aldığınıza bağlı ama tabi zeytin, peynir, pirinç fiyatları arttı. 15 TL’ye uygun diye düşünmüştük ama şu an 35 TL’ye uygun diyebiliriz” diye konuştu. Eskiden yarım kilo siyah zeytin alırdık ama şimdi fiyatlar iki katından fazla arttı. Üç kez doğru gidiyor. Şimdi yarım kilo ya da yarım kilo değil hangisi daha acilse onu almam gerekiyor. Çünkü haftalık zeytin bütçem 50 TL’yi geçmemeli kafama. maksimum. 2-3 gün daha zaman kazanabilirsek zeytin almayı biraz daha erteleriz. Sadece zeytin değil. Başka çalışmaları da var.”

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu