Teknoloji

Türkiye, Avrupa’nın en büyük teknoloji fonuna ortak oluyor

Avrupa’nın en büyük teknoloji fonu olan NATO İnovasyon Fonu’na Türkiye adına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı katıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) 2014 yılında Madrid Zirvesi’nde kurulan, dünyanın ilk çok uluslu girişim sermayesi fonu olan “NATO İnovasyon Fonu”na katıldığı bildirildi. Türkiye Cumhuriyeti adına.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bakan Mehmet Fatih Kacır, NATO İnovasyon Fonu’nun Türkiye’nin derin teknoloji girişimleri için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, fonun sadece uzun vadeli bir yatırım temeli sağlamakla kalmayıp aynı zamanda NATO ve müttefik ülkelerin pazarları.

Fonun büyüklüğü 1 milyar euro.

İttifak’ın 1 milyar vatandaşının güvenliğini korumaya hizmet edecek teknolojileri finanse edecek olan 1 milyar avroluk fon, aynı zamanda Avrupa’nın en büyük derin teknoloji fonu.

Türkiye’nin en büyük 6. ortağı

NATO İnovasyon Fonu, Müttefiklerin inovasyon ekosistemlerinin güçlendirilmesinde, derin teknolojiler alanındaki finansman ihtiyacının karşılanmasında ve geliştirilen teknolojilerin kullanıma açılmasında aktif rol oynayacaktır.

Fon, ittifakın güvenliği için kritik öneme sahip yapay zeka, büyük veri, otonom sistemler, yeni malzemeler ve ileri üretim, kuantum gibi teknolojiler geliştiren start-up’lara ve bu teknolojileri destekleyen girişim sermayesi fonlarına yatırım yapacak. Fona finansman sağlayan 23 müttefik ülke arasında yer alan Türkiye, 15 yıl boyunca yaklaşık 45 milyon Euro’luk finansmanla fonun en büyük 6. ortağı olacak.

Fon, Kuzey Atlantik Savunma İnovasyon Hızlandırıcısı (DIANA) ile birlikte NATO’nun teknolojik üstünlüğünün korunmasında ve sivil ve askeri amaçlarla kullanılabilecek çığır açan teknolojilerin geliştirilmesinde belirleyici bir role sahip olacak.

Vilnius Zirvesi’nde kamuoyuna açıklandı.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 23 NATO müttefikinin mali taahhütleri ve yoğun çalışmaları sonucunda oluşturulan NATO İnovasyon Fonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Vilnius Zirvesi’nde kamuoyuna açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu