Haber

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci: “Dünyada benzeri görülmemiş deprem”

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen yüzyılın felaketinde yaralar sarılmaya devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu; Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile birlikte Adıyaman’daki afete uyum merkezindeki çalışmaları kamuoyuna duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, depremin diğer depremlerle kıyaslanamayacak ve hafife alınamayacak bir deprem olduğunu kaydederek, “Bakanım da bu depremi ifade etti. Diğer depremlerle karşılaştırmak demek bu depremi hafife almak demekti. Çünkü Bu depreme yüzyılın depremi de deniliyor ama Türkiye’de sadece bir asırdan bahsetmiyoruz. Dünyada benzeri görülmemiş bir depremdir. Bu doğrultuda birkaç noktayı bilgilerinize sunmak istiyorum. Gece Pazarcık merkezde başlıyor. Bundan tam 9 saat sonra bir 10 ili daha vurur, ardından Elazığ” Bundan etkilenir. Bu bakımdan 103 bin kilometrekarelik bir alandan bahsediyoruz. 13.5 milyonluk bir nüfustan bahsediyoruz, Türkiye nüfusunun yüzde 17’sine tekabül eden Türkiye’nin üretimine katkı sağlayan coğrafyadan bahsediyoruz İhracat yapan coğrafyadan bahsediyoruz Bakanlık Tarımsal üretim denilince de değerimiz bir coğrafya Kıymetli 11 il .Bunlar komşu iller.Normalde bu tür olaylarda komşu çabuk yetişiyor.Ancak büyümesini beklediğiniz komşunun da depremden etkilendiğini düşündüğünüzde diğer sarsıntılardan bu anlamda ayrılıyor. 500 kilometrelik bir fay kırılmasından bahsediyoruz 7 kilometrelik çok sığ bir sarsıntıdan bahsediyoruz Bunların hepsini bir araya getirdiğimizde bu deprem intern için yüzyılın sarsıntısıdır. Türkiye için olduğu kadar ulusal toplum için de. Sonu olmayan bir depremdir. Bunu bilmek özellikle yararlıdır. Çünkü Suriye başta olmak üzere takip eden ülkelerde de etkisini gösteren sarsıntıdır. Bu yönüyle değerlidir. Bütün birimlerimiz, bakanlıklarımız, bunlar aslında ağır bir şekilde çalışıyor. Koordineli bir şekilde çalışırlar. Allah bir daha muhtaç etmesin ama Türkiye’nin kurumsal kapasitesi özellikle bu tür felaketlerden sonra olağanüstü yüksek seviyede. Bütün kurumlarımızın bu konuda belli bir yetkinliği var. Ancak felaketin ölçeği çok büyük. Hamdolsun bu büyük boyutu belki kısmen de olsa bir Hatay’ımızdan ayırabiliriz. Çünkü şu anda Hatay bir numaralı il. İkinci sırada Kahramanmaraş’ı, üçüncü sırada ise Adıyaman’ı görebiliriz. Bu anlamda bu şoku bu durumda değerlendirmekte fayda var” dedi.

“Adıyaman’a 218,2 milyon liralık destek”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 11 ile birlikte Adıyaman’a yapacağı takviyeleri anlatan Bakan Vahit Kirişci, şöyle devam etti: başta kırsalda üretim yapan vatandaşlarımız olmak üzere üretim faaliyetlerine devam edebilmeleri için üretime geçilmesi.Ardından Cumhurbaşkanımız açıklamalarda bulundu.Bu kapsamda mazot ve gübre takviyesinin aynen 2022 mahsülü olarak verilmesine karar verdik. Bu trajik olay nedeniyle 11 ilimiz bunu nakde çevirdik.2.8 milyar liralık ödemeyi bu ay sonuna kadar hızla yapıp hayata geçirmiş olacağız.Cumhurbaşkanımızın kamuoyu ile paylaştığı bir diğer konu da çiftçi kayıt sistemimizin olması. .İş güncelleme işlemleri burada yapılıyor.Normalde Şubat ayı sonuna kadar süresi vardı.Biz bunu 3 aylık OHAL’in bitimi olan 8 Mayıs’a kadar uzattık. d kısmı normalde 1 yıllık süre içinde zamanı gelince verilen hayvancılık desteğimiz var ve bunun bedeli 530 milyon lira. Hızlı bir şekilde 11 ilin bu ekin şubat ayı sonuna kadar ödenmesine karar verdik. Son olarak bu bağlamda söyleyebileceğimiz değerli bir adımdır. Üreticilerimizi ve çiftçilerimizi desteklemek için. Yine değerli bir adım. 11 ilimizde 185 bin işletmeye 2 milyon büyükbaş, 9 milyon küçükbaş hayvana 1,5 milyar liralık yem takviyesi sağladık. Bu kapsamda Adıyaman’daki üreticilerimiz mazot desteğinden 218,2 milyon lira, besi hayvanı için 530 milyon lira ve yem desteğinden 1,5 milyar lira olmak üzere toplamda 218,2 milyon lira alacak. İnşallah şubat ayı sonuna kadar bunlar üreticilerimizin hesabına geçecek. Üreticilerimize en azından bu anlamda katkı sağlamak istiyoruz ki onlar da üretimlerine ara vermeden devam edebilsinler. Bir diğer önemli konu da belirtmek isterim ki Toprak Mahsulleri Ofisi hem hububat hem de bakliyatta bu alımları hiçbir tür ve kota ayrımı yapmaksızın ve sınırlama olmaksızın gerçekleştirecektir. Bakanlık olarak 5 bin makine teçhizatımız, bir uçağımız, iki helikopterimiz ve 13 bin 912 çalışanımızla bu kardeşlerimiz, diğer kurumlarımızın gayretleri gibi sahada da büyük bir özveriyle 13 gündür çalışmalarını sürdürüyor. Tabii depremden etkilenen illerde de elektrik kesintileri yaşandı. Başlangıçta ısınma ile ilgili sorunlar vardı. Bu sıkıntıların giderilmesi adına olumlu katkı sağlamak adına ahşabı ayırdık. Bu illere 28 bin 142 ton odun dağıtıldı. Yetiştiricilerimize 2 bin 734 adet hayvan çadırı dağıtıldı. Et ve Süt Kurumumuz tarafından 4 bin 100 ton süt toplandı. Bölgedeki üreticilerimize 9 bin 160 ton verildi.”

“265 ekip salgınla ilgili 7 binin üzerinde denetimi aralıksız yapıyor”

Afetlerden sonra salgın hastalıkların gündeme geldiğini hatırlatan Bakan Vahit Kirişci, gıda denetimlerine ilişkin açıklamalarına şöyle devam etti:

“Bakanlığımız halkımızın sadece beslenme ihtiyacı ve beslenme ihtiyacının karşılanmasında değil, giydirilmesi ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasında da katkı sağlamaya çalışmıştır. Yine bakanlığımız bünyesinde DKMP sorumluluğunda veteriner hekimlik ve sokak hayvanlarına yönelik sağlık hizmetleri, örneğin 45,5 ton mama dağıtıldı bu çerçevede.Salgınlar genellikle böyle dönemlerden sonra gündeme gelir.Bu salgınların değerli kısmı tükettiğimiz besinlerden ve içtiğimiz sıvılardan olabilir.Bu kapsamda 265 kişilik ekibimiz personel ve uzman çalışanlar 7 bini aşkın kişinin yemek kontrolünü kesintisiz ve kesintisiz olarak gerçekleştirmektedir.Et ve Süt Kurumumuz var.Onlar et dağıtım ve kavurma ihtiyaçlarını karşılarken, başta TMO’lar olmak üzere başkasının ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmekte ve diğer insanların ihtiyaçları kendi görev sahalarındaki konulardan farklı olarak OGM’nin orman dağıtımı gerçekleştirilir Çaykur Rize’den kalkıp burada bir bardak sıcak çay ikram etseler de Ayrıca büyük çaba harcıyoruz.”

“10 ton bayat ekmek hayvan yemi olarak kullanılıyor”

Birgül Tuncay’ın enkaz altında kalan büyükbaş hayvanlarıyla ilgili konuşan Bakan Vahit Kirişci, hayvanlarla ilgili çalışmaları şu şekilde tamamladı:

“Adıyaman’a geldiğimizde öncelikle yıkılan ahır, ahır ve telef olan hayvanlarla ilgili çalışmalar yürüttük. Köy yollarının açılmasıyla birlikte bu anlamda Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza minnettarız. Alt yapı ve ulaşım sağlandığında. bulunamadığı için hizmetlerimiz doğal olarak sekteye uğradı.Arkadaşlarımız kayıp büyükbaş hayvan sayımızın 1.401’e ulaştığını tespit etti.Ölü olan büyükbaş hayvan sayımız 2 bin 54’e, küçükbaş hayvan sayımız ise 16 bin 905’e çıktı.559 kümes hayvanı telef oldu. bu süreçte 957 arı kovanı zarar görmüştür 43 büyükbaş 774 koyun keçi telef olduğu için telef olmuştur şu an insan sağlığına ve çevre sağlığına herhangi bir olumsuz etkisinden söz edilmemiştir ancak belirtmek isterim ulaşmamız ve ulaşmamız gereken ahırlar ve ağıllar olduğunu söyledi.Adıyaman iline yem dahil toplam 824 ton yem ulaştırıldı.Dağıtım noktasında ağladık. hayvan çadırlarında ise 433 işletmeye 433 adet hayvan çadırı dağıtıldı. 4 köy ve 41 işletmede 208 büyükbaş ve 636 küçükbaş sağlık taraması yapılmış, 41 hayvan tedavi edilmiştir. Ülke genelinde 11 ilde olduğu gibi burada da gıda kontrolü yapıldı. 13 ekip ve 26 gıda müfettişi ile il ve ilçelerde denetimler gerçekleştirildi. Toplanan ekmek sayısı tüketilemeyecek durumda olan 10 ton bayat ekmektir. Bu da değerli. Çünkü dost canlısı insanlarımız gönderiyor ama gönderdiklerinin bir kısmını biz tüketemediğimiz için bayatlıyor. Arkadaşlarımız bunu hayvanların beslenmesi açısından önemsiyor. Lojistik çalışmalarda aşevlerine 400 kilo et dağıtıldı. Et ve Süt Kombinasından büyükbaş ve küçükbaş hayvan satın alıp müdürlüğe gönderdi. Vatandaşlarımız da bu durumda rahatladı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kullandığımız bina ağır hasar gördüğü için burada çalışan işçi için hızlı bir şekilde konteynerler oluşturuldu. Bu anlamda bakanlık olarak da sorumlu olan İl Müdürlüğü çalışanı için 60 can çadırı kuruldu. Bakanlıklarımızın yükünü hafifletmek için katkı sağlamaya devam edeceğiz. Bakanlığımız yoğun bir şekilde çalışıyor. Birgül Tuncay ablamızın yaşamasını istediği harap bir ahırdan kurtarılan ineğin daha sonra vefat ettiği öğrenildi. Ancak yaşadığını öğrenen ve şimdi kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan Birgül Tuncay’ı tanıyorum. Ama en azından Dardağan köyünde yaşanan olay bu. Bakanlığımız personeli bu alanlarda da desteğini kesintisiz olarak sürdürmektedir.”

Bakan Adil Karaismailoğlu, depremin büyüklüğünün altını çizerek, “Bugün depremin üzerinden tam 13 gün geçti. En büyük üzüntümüz kayıplarımızdır. Allah’tan rahmet diliyoruz. Yaralılarımızla ilgili güzel gelişmeler ve bizleri sevindiren gelişmeler var. Milletimizin verdiği güçle devletimizin tüm kurumları seferberlik içindedirler” diyenler, gayret sarf ettiler ve etmeye devam ediyorlar. Hassas bir süreçti. Arama kurtarma çalışmalarını ilk günden itibaren sağduyulu bir şekilde yürütmekten, bu kadar üzücü işler arasında bu hassas çalışmalar sonucunda binlerce vatandaşımızı enkaz altından kurtarmanın mutluluğunu yaşadık. Bugün itibariyle Adıyaman’da arama kurtarma çalışmaları tamamlandı.” dedi. – ADIYAMAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu