Haber

Mersin’de Parçalı Ay Tutulması Gözlemlendi

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan ve Cumhuriyet Bayramı’nın 100’üncü yılında Mersinlilerin hizmetine sunulacak olan ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ ve Modüler Ay’da ilk gözlem yapıldı. Tutulma gözlemlendi.

20 santimetre çapındaki teleskopla yapılan gözlem; Gökbilimciler Yonca Karacan, Haydar Turan ve Oğuzhan Karadeniz tarafından yapılmıştır. Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Dr. Kemal Güçlü ile İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi İklim ve Çevre Bilim Merkezi Şube Müdürü Onur Sevin eşlik etti.

“TELESKOPLARIMIZIN İLK GÖZLEMLERİNİ YAPTIK”

Parçalı Ay Tutulması’nı gözlemleyen gökbilimcilerden Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde astronom olarak görev yapan ve aynı zamanda Uzay Bilimleri ve Teknolojisi Uzmanı olan Yonca Karacan, gözlemle ilgili bilgi verdi. Gökbilimci Karacan, “Bugün Parçalı Ay Tutulması nedeniyle teleskoplarımızla ilk gözlemlerimizi yaptık. Bugün ayda küçük bir tutulma oldu. Yüzde 15’lik bir tutulma oldu. Bunu teleskoplarla gözlemledik ve aynı anda Bu görüntüleri bilgisayara aktardık ve bilgisayarda izledik.”

Gözlemin keyifli olduğunu belirten Karacan, “Teleskoplarımız tam donanımlı ve robotik teleskoplardır. Montaj yerleri robotik olarak çalışır ve cismin koordinatlarını girdiğimizde teleskopun montajı hiçbir manüel müdahaleye gerek kalmadan o cismi bulur. Ay’ı bu şekilde bulduk. 20 santimetrelik teleskopla gözlemledik. Çok net bir görüntü elde ettik” dedi.

Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı tarafından tamamlanan ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ 30 Ekim’de açılıp hizmete açılacak. İçinde Türkiye’nin en büyük planetaryumunun yer aldığı merkez, ilçe halkına hediye edilecek. Cumhuriyetin 100’üncü yılı Mersin’de.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu