Ekonomi

Mardin’de Türkiye’nin petrol ihtiyacının yüzde 15’ini karşılayacak iddiası

Mardin’de Türkiye’nin petrol gereksiniminin yüzde 15’ini karşılayacak iddiası

MARDİN – Mardinli jeoloji mühendisi Fahri Çelik, yaptığı çalışmalar kentte Türkiye’nin yüzde 15 oranında gereksinimini karşılayacak petrol rezervinin olabileceğini ileri sürdü.

Mardin’de jeoloji mühendisi olarak çalışmalarına devam eden Fahri Çelik, kentin Çimenli bölgesinde petrol bulunabileceğini iddia etti. Çelik, bu gölgede bulunan rezerv sayesinde Mardin’in tıpkı Batman üzere Türkiye’nin petrol ihtiyacını karşılayabileceğini savundu. Çelik, “Mazıdağı ve Kızıltepe arasında bulunan petrol yatakları tıpkı Batman gibi Türkiye’nin petrol muhtaçlığının yüzde 15’ni karşılayabilir. Bu oranda Türkiye’nin dışa bağımlı olmasını engelleyebilir” dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin petrol konusunda çok zengin bir bölge olduğunu belirten Çelik, “Şu anda petrol 1940’dan itibaren Batman’da çıkarılıyor. Petrol yataklarında 70 yıl kadar kayda paha bir azalma olmamıştır. Jeolojik olarak yahut kireç taşlarının oluşumu üzerine yaptığım araştırmalar sonucunda ikinci Batman olarak Mardin vilayetini görebiliyorum. Mardin’de gerekli çalışmalar yapılırsa Türkiye’nin yüzde 15 oranında petrol muhtaçlığını karşılayabilir. Benim yaptığım araştırmalar sonucunda Mazıdağı ve Kızıltepe bölgeleri ortasında kalan Çimenli bölgesinde petrol olduğunun tespitini yapmış bulunmaktayım” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye’nin dışa bağımlı olmasını engelleyebilir”

Batman ve Mardin’de bulunan Çimenli bölgesinin birbirine çok benzeri olduğunu aktaran Çelik, “Mazıdağı ve Kızıltepe ortasında bulunan petrol yatakları tıpkı Batman üzere Türkiye’nin petrol muhtaçlığının yüzde 15’ni karşılayabilir. Bu oranda Türkiye’nin dışa bağımlı olmasını engelleyebilir. Çimenli bölgesinde olan petrolü yaptığım çalışmalar sonucunda tespit ettim. Kireç taşına, fay sınırları ve kayaçların yaşlarına bakarak tespit edilebiliyor. Bilhassa Şelmo bölgesi ve Çimenli bölgesinin yapısı birbirine benzeridir. Mardin’in yapısına baktığımız vakit bütünüyle kireç taşından oluşmuştur. Bu oluşumu Midyat formasyonu olarak isimlendirmekteyiz. Yeri kireç taşı olduğu için sağlamdır. Kireç taşının bulunduğu bölgelerde petrol mevcuttur. Bizim bölgemi de Konya Ovası üzere değildir. Su çekildiği vakit rastgele bir çökme olmuyor. Batman’a bakıldığı vakit oranın kayaçlarının yaşları, bileşimleri ve formasyonu Kızıltepe ve Mazıdağı bölgeleri ortasında Çimenli bölgesiyle aynıdır” tabirlerinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu