Haber

İzmir SGK’ya kayıt yapılandırma başvurusu

SGK İl Müdürü Yavuz KURT, işverenlerin SGK’ya olan prim ve idari para cezası borçlarının yeniden yapılandırılması ile sigortalıların isteğe bağlı Ek-5 tarım sigortası, BAĞ-KUR prim borçları ve GSS priminin isteğe bağlı olarak yeniden yapılandırılmasının detayları ve avantajları hakkında İzmirlileri bilgilendirdi. borçlar uygun koşullarda

Yavuz Kurt yaptığı açıklamada, yeniden yapılanmanın işverenlerin ve sigortalıların geçmiş dönemlere ilişkin prim borçları nedeniyle katlanmak zorunda kaldıkları maliyetlerin düşürülmesi açısından değerli bir fırsat olduğunu belirtti.

Kayıt Başvurusu

İl Müdürü KURT, Mart ayında başlayan başvuru sürecinde İzmir’de rekor rakamlara ulaşıldığını belirterek, “İlimizdeki yeniden yapılandırma başvuru sayısı doksan bini, yeniden yapılandırılan borç tutarı ise 10 milyar lirayı aştı.”

            Son Başvuru Tarihi 3 TEMMUZ

Cumhurbaşkanı kararı ile yapılandırma için son başvuru tarihi 3 Temmuz’a kadar uzatıldığını vurgulayan KURT; Yeniden yapılanma fırsatını kaçırmamak için vatandaşlarımız 3 Temmuz 2023 tarihine kadar il ve ilçe merkez müdürlüklerimize başvuru yapabilirler. e-Devlet şifreleri ile elektronik ortamdabaşvurabileceklerini söyledi.

Elektronik Başvuru Yapılabilir

e-Sigorta ile işverenlerimiz www.sgk.gov.tr web adresi, sigortalılarımız, isteğe bağlı, Ek-5 tarım sigortası ve BAĞ-KUR prim borçları için İl veya Merkez Müdürlüklerimize gelmeden e-Devlet üzerinden elektronik ortamda başvuruda bulunabilirler.

Hangi borçlar yeniden yapılandırma kapsamına giriyor?

İşverenlerimizin Aralık 2022 ve önceki aylara ait 31 Aralık 2022 ve önceki tarihlerde yapılan tespitlerine ilişkin sigorta primi, işsizlik sigortası primi, SGK taban primi, damga vergisi borçları, idari para cezaları, 31 Aralık 2022 tarihinden önce tamamlanan ihaleler (bunlar dahil) tarih) ve inşaat işyerleri, esnaf, avukat, mimar, mühendis, doktor ve firma sahiplerinin 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılık durumlarından doğan sigorta prim borçları, isteğe bağlı, Ek-5 (Tarım), Ek- 6 (Taksi ve minibüs şoförlerinin) sigortalılık durumlarından kaynaklanan prim borçları yeniden yapılandırma kapsamına alınır. Ayrıca fazla ve yersiz ödendiği tespit edilen gelir ve aylıklara ait borçlar da yeniden yapılandırılabilir.

İdari Para Cezaları Nasıl Yapılandırılacak?

            Cezaların ve geciktirme cezalarının ve zamlarının %50’si kaldırıldı! Buna göre, 31/12/2022 tarihinde ve öncesinde yapılan tespitlere ait ödenmeyen para cezası ve gecikme cezaları ile zamlarının yarısı silinecek. Bunun yerine kalan ceza tutarı ile aylık Yİ-ÜFE değişim oranları üzerinden hesaplanacak tutarın peşin veya taksitli olarak ödenmesi yeterli olacaktır.

Borcumu Kaç Taksitte Ödeyebilirim?

Yapılandırılmış borçlar peşin veya aylık 12, 18, 24, 36 ve 48 eşit taksitler halinde ödenebilir. Daha önceki yeniden yapılandırma yasalarında taksitler iki ayda bir ödenirken, 7440 sayılı Yeniden Yapılandırma Yasası’nda taksitler aylık transferler olarak belirlenmişti.

İlk Taksitimi veya Avans Ödememi Ne Kadar Sürede Ödemeliyim?

Yavuz KURT, vadeli ödeme seçeneğini tercih edenlerin yeniden yapılandırma hakkını kaybetmemek için ilk taksiti, nakit ödemeyi tercih edenlerin ise en geç 31 Temmuz 2023 tarihine kadar ilk taksitini ödemesi gerektiğini belirtti. Ancak sonraki taksitlerin ödeme koşullarında herhangi bir değişiklik olmamıştır. Bu nedenle taksitli ödemeyi tercih edenlerin 1. ve 2. taksitleri 31 Temmuz’a kadar ödemesi gerekiyor.

Borcumu Yapılandırırsam Ne Avantajım Olur?

Borç anaparalarına (anapara) uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı silinecek ve yerine Yİ-ÜFE’nin aylık değişim oranları üzerinden çok daha avantajlı koşullarla faiz hesaplanacak. Hesaplanan bedel peşin veya taksitle ödenebilir.

Borcun Peşin Ödenmesi Durumunda %90 İndirim Fırsatı Vardır

            Borcun 31 Temmuz 2023 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde asıl borca ​​ek olarak hesaplanacak bedel üzerinden %90 indirim yapılacaktır.

GSS Prim Borçları da Yeniden Yapılandırıldı

Aralık 2022 ve önceki aylara ait genel sağlık sigortası prim borçları 31 Ağustos 2023 tarihine kadar vadesiz ve faizsiz olarak ödenebilecek. Ayrıca genel sağlık sigortalısı olup da daha önce hiç gelir testi başvurusunda bulunmamış olanlar, gelir testi ile Türkiye’deki kişi başı gelirlerinin uygun olduğu tespit edilirse 31 Temmuz 2023 tarihine kadar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvururlar. ikamet ettikleri hane brüt asgari fiyatın üçte birinden azdır. prim borçları tamamen silinecek.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-dargecit.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu