Haber

İsveç’te Kur’an-ı Kerim’e yapılan hakarete BM’den tepki: Saygısız ve sorumsuz davranış

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ( OHCHR) Sözcü Ravina Shamdasani, Danimarka’daki aşırı sağcı Katı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, 21 Ocak’ta Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kur’an-ı Kerim’in yakılması ve Hollanda’da Irkçı Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar ( PEGİDA) hareketinin lideri Edwin Wagensveld, Lahey’de tek başına yaptığı eylemde Kuran’ın yırtılması sorusunu yanıtladı.

“BU BİNANIN ÖNÜNDE BİR Tevrat VEYA İNCELİ KAZANÇ YAKILSA NE DÜŞÜNÜRDÜNÜZ?”

Shamdasani, konuya ilişkin soruları uluslararası insan hakları çerçevesinde değerlendirdiğini belirterek, ” Uluslararası insan hakları çerçevesi, dini kitapların bu şekilde yakılmasını yasaklamaz, ancak kesinlikle saygısızlık ve sorumsuzluktur.” sözlerini kullandı.

Shamdasani, çeşitliliği ve karşılıklı saygıyı teşvik ettiklerini belirtti. Siyasi ve dini liderlere, özellikle hoşgörüsüzlüğe karşı kararlı ve hızlı bir şekilde seslerini yükseltmek konusunda önemli bir rol düşüyor. Ayrıca, şiddetin önceki provokasyonlarla meşrulaştırılamayacağını da açıkça belirtmelidirler.‘ diye değerlendirdi.

BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci, BM Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında, ” İsveç’te Kur’an-ı Kerim’in yakılması büyük rahatsızlık yarattı. Sizce böyle bir eylem ifade özgürlüğü kapsamına giriyor mu? Bu binanın önünde Tevrat ve İncil yakma hareketi olsa ne düşünürsünüz?BM Medeniyetler İttifakı’nın İsveç’te yaşanan olayı kınadığı 23 Ocak tarihli açıklamasını aktararak, desteklediklerini bildirdi.

BM MEDENİYETLER İttifakı Kuran’ın Yakılmasını Gerçekleştirdi

BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos, İsveç’in başkenti Stockholm’de İslam’ın kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim’in bir nüshasının yakılmasını yönetti. aşağılık hareketKesin olarak kınadığını belirtti.

Moratinos adına Sözcü Nihal Saad yaptığı açıklamada, ” Yüksek Temsilci, temel bir insan hakkı olarak ifade özgürlüğünün desteklenmesinin önemine vurgu yaparken, Kur’an-ı Kerim’in yakılmasının Müslümanlara karşı bir nefret ifadesi olduğunu da vurguluyor. Bu davranış, İslam dininin mensuplarına saygısızlık ve hakarettir. Bunu ifade özgürlüğü ile karıştırmamak gerekir.’ sözlerini kullandı.

Saad, İslamofobi vakaları da dahil olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde dini ve diğer toplulukların üyelerine yönelik ayrımcılık, hoşgörüsüzlük ve şiddet vakalarındaki genel artıştan Moratinos’un derin endişesini dile getirdi.

Sözcü Saad, Moratinos’un adil, kapsayıcı ve barışçıl toplumlar inşa etmede ve desteklemede karşılıklı saygının değerini vurguladığını söyledi.

İSVEÇ’TE KURAN YAKMAK

Danimarka’nın aşırı sağcı Katı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, İsveç’in başkenti Stockholm’de 21 Ocak’ta İsveç’teki Stockholm Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yaktı ve yürütülen hareket sırasında kimsenin Paludan’a yaklaşmasına izin verilmedi. kalabalık polis savunmasında.

İsveç hükümetinin Paludan’da Kuran-ı Kerim yakma izni vermesine başta Türkiye olmak üzere birçok İslam ülkesinden tepki geldi.

Hollanda’daki Irkçı Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar ( PEGİDAHareketin lideri Edwin Wagensveld, Lahey’de tek başına yaptığı eylemde Kur’an-ı Kerim’i yırtmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu