Haber

İsrail Cumhurbaşkanı, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesi üzerinde fikir birliğine ‘yakın’ olduğunu söyledi

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, ülkede tartışma ve protestolara yol açan yargı düzenlemesinde Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin “uzlaşmaya her zamankinden daha yakın” olduğunu söyledi.

Haaretz gazetesinin haberine göre Herzog, Batı Kudüs’teki Cumhurbaşkanlığı konutunda İsrail yerel yönetim liderlerinin kabulünde yaptığı konuşmada, koalisyonun planladığı yargı düzenlemesi konusunda uzlaşma yolunda “önemli ilerleme kaydedildiğini” söyledi. devlet.

Herzog, “Ortak bir fikir birliğine her zamankinden daha yakınız. Çoğu konuda arka planda anlaşmalar var. Şimdi, anı yakalaması gereken koalisyon ve muhalefetteki ulusal liderlerimize kalmış,” dedi. terimleri kullandı.

İsrail Cumhurbaşkanı, uzlaşmanın “her iki tarafın özlemlerini ele aldığını” ve “demokrasi ve insan haklarını korurken, çeşitli yargı ve hükümet organları arasında sağlıklı bir yapısal dengeyi” içerdiğini kaydetti.

Lapid’den hükümete çağrı: “Cumhurbaşkanını dinleyin!”

Öte yandan eski başbakan ve muhalefet lideri Yair Lapid, koalisyon hükümetine Herzog’u dinlemesi çağrısında bulundu.

Yesh Atid (Gelecek) Partisi Genel Başkanı Lapid, Twitter hesabından, “Koalisyona sesleniyorum, Cumhurbaşkanı’nı dinleyin! Derhal tasarının durdurulduğunu açıklayın, taslağı masaya oturalım.” paylaştı.

Netanyahu hükümetinin tartışmalı ‘yargı reformu’

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sona erdirecek ve yargının yargıçların seçimi üzerindeki etkisini azaltacak bir yasa tasarısını planladıklarını duyurdu.

Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin yargının bazı yetkilerini parlamentoya devretme yönündeki saldırıları, hükümet ile Yargıtay başta olmak üzere İsrail yargı sistemi arasında gerginliğe neden oldu.

Ülkedeki en yüksek yargı mercii olarak görev yapan Yargıtay, Meclis’in çıkardığı yasaları, anayasa taslağı olarak kabul edilen “temel yasalara” aykırı olduğu gerekçesiyle bozma yetkisine sahiptir.

Netanyahu hükümeti, Yargıtay’ın Meclis’ten geçen yasaları bozma yetkisini kaldıracağını açıkladığı yargı düzenlemesinde belirtti.

İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin yargı düzenlemesine yönelik itirazlarını yazılı olarak sunarken, korkularının “kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı ve kişi haklarının korunması”nın bozulmasına odaklandığını paylaştı.

Başta Tel Aviv olmak üzere ülkenin farklı kentlerinde Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine ve sağcı politikalarına karşı düzenlenen kitlesel gösteriler 9 haftayı geride bıraktı.

Sonuncusu dün düzenlenen ve Tel Aviv başta olmak üzere ülke genelinde onlarca noktanın yanı sıra Hayfa, Batı Kudüs, Birussebi ve Netanya gibi büyük şehirlerde düzenlenen gösterilere on binlerce İsrailli katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu