Ekonomi

Finansal Hizmetler Güven Endeksi Temmuz’da yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Temmuz ayı Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi açıklandı.

Finans sektöründe faaliyet gösteren 143 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen anket sonuçlarına göre endeks, Temmuz ayında bir önceki aya göre 3,7 puan artarak 162,3 oldu.

Endeksi oluşturan anket sorularının yayılım indeksleri incelendiğinde, son 3 aydaki iş durumu ve gelecek 3 aydaki hizmet talebi beklentisi FHGE’yi artış yönünde, son 3 aydaki hizmet talebi ise azalan yönde FHGE’yi etkiledi.

İş durumu ve hizmet talebi değerlendirmelerine göre son 3 ayda iş durumunda bir yumuşama olduğu yönündeki değerlendirmeler bir önceki aya göre güçlendi. Son 3 ayda hizmet talebinde artış olduğu yönündeki değerlendirmeler bir miktar zayıflarken, önümüzdeki 3 ayda hizmet talebinde artış olacağı yönündeki beklentiler güçlendi.

İstihdama ilişkin değerlendirmelere göre, son 3 ayda istihdamda azalma olduğunu bildirenler lehine olan eğilim, artış bildirenler lehine dönerken, önümüzdeki 3 ayda istihdamda artış bekleyenler lehine olan eğilim bir miktar güçlendi.

Rekabet edebilirliğe ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda iç piyasalarda rekabet gücünde bir yumuşama olduğu yönündeki değerlendirmeler bir önceki döneme göre güçlenirken, önümüzdeki üç ayda bir yumuşama olacağı beklentileri bir miktar zayıfladı.

Dış pazarlarda son üç ayda ve önümüzdeki üç ayda rekabet gücüne ilişkin değerlendirmeler, AB içindeki dış pazarlarda güçlenirken, AB dışındaki dış pazarlarda zayıflamıştır.

Temmuz ayında NACE Rev.2 segment sınıflamasına göre “Finans ve Sigortacılık Faaliyetleri” bölümündeki güven endeksleri alt branş prestiji ile değerlendirildiğinde, “64-Mali Hizmetler Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)”, “65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)” ve “66-Sigortacılık Faaliyetlerine Yönelik Mali Hizmetler ve Yan Faaliyetler” 3,9 puan artarak 289 puan, 4,0 ve sırasıyla %28.

selim-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu