Haber

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin 300 Milyonluk Kredi Kararı İptal Edildi

Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin, belediye işlerinde 300 milyon liraya kadar kredi kullanılmasına onay veren kararı mahkeme tarafından iptal edildi.

Büyükşehir Belediye Meclisi, 15 Haziran 2023 tarihinde Büyükşehir Belediye Başkanlığına, kırsal ve kentsel yol yapımı, otobüs ve akaryakıt alımları için yerli bankalardan faiz hariç 300 milyon liraya kadar 120 ay vadeli borçlanma ve kredi kullanma yetkisi verecek. Bu kapsamda her türlü iş ve süreci yürütür. Verme kararı alındı.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mustafa Birsen, avukat Pınar Turhanoğlu Güçlüyener aracılığıyla, Eskişehir 2. İdare Mahkemesi’ne başvurarak, söz konusu kararın hukuka aykırı olduğunu, kredinin nerede ve ne miktarda kullanılacağının açıkça belirtilmediğini, Kredinin hangi yatırımlara tahsis edileceğine ilişkin tahmini fiyat tespitleri ve emsaller vardı. Böyle bir ifadenin bulunmadığını ileri sürerek kararın iptalini istedi.

Mahkemenin verdiği kararda, belediyelerin borçlanma yetki ve sınırlarının Belediye Kanunu’nun 68’inci maddesi uyarınca değerlendirildiği belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Anılan maddeye göre, belediye ve bağlı kuruluşlarının iç ve dış borç stoku tutarının, Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek değerleme oranı oranında artırılan son kesinleşmiş bütçe gelirleri toplamını geçemeyeceği, Bu tedbirin büyükşehir belediyeleri için 1,5 katı olarak uygulanacağını belirten Mahkeme, “Belediyenin borçlanma yetkisi alınırken alınacak borç tutarı hesaplanırken faizin de dikkate alınması gerektiğine karar verdi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin faiz hariç tutularak yaptığı hesaplamanın kanuna uygun olmadığı ve borçlanma limitlerini aştığı kararına varıldı. Bu nedenle ilgili kararın iptaline karar verildi.”

habergolcuk.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu