Haber

Çin, yurt dışından gelen yolcular için karantina süresini 5 güne indirdi

Çin, Kovid-19 salgını nedeniyle yurt dışından gelen yolculara uyguladığı zarurî merkezi karantina müddetini 7 günden 5 güne indirdi.

Çin’de kabine işlevini yerine getiren Devlet Konseyinin Kovid-19 tedbirlerinde revizyon niteliğinde 20 madde içeren bir düzenleme duyurdu.

Düzenlemeye göre, yurt dışından gelenlere zorunlu olan 7 gün merkezi karantina ve 3 gün evde tıbbi gözlem süresi, 5 gün merkezi karantina ve 3 gün tıbbi gözlem şeklinde kısaltıldı.

Çin’e gelecek yolculara uçuştan evvel birden fazla test olma kuralı kaldırılırken, 48 saat içinde tek bir negatif test sonucunun ibraz edilmesi kâfi hale getirildi.

Öte yandan bundan bu türlü virüs taşıyan fazla sayıda yolcu olması gerekçesiyle uçuşların iptal edilmeyeceği bildirildi.

Çin içinde de olaylarla yakın temastaki şahıslara uygulanan 7 gün merkezi karantina mühleti de 3 gün tıbbi müşahede mecburiliği korunarak 5 güne indirildi. Yakın temastakilerle yakın temasta olanlar için ise karantina ve tıbbi müşahede mecburiliği kaldırıldı.

Risk bölgelerinin sınıflandırılmasında “orta riskli” tarifi kaldırılarak sadece “yüksek” ve “düşük” riskli bölgelerin ayrılmasına, yüksek riskli bölgelerde 5 gün hadise görülmesi halinde düşük riskli kabul edilmesine karar verildi.

Kapanma önlemlerinin sadece yüksek riskli bölgelerde mühletle hudutlu uygulanması, bir kentin yahut alt idari ünitenin bütününe genişletilmesinden kaçınılması gerektiği vurgulandı.

Aynı formda toplu testlerin risk bölgesiyle hudutlu kalması lakin enfeksiyonun kaynağı belgisiz ise topyekun tarama biçiminde uygulanabileceği kaydedildi.

Yüksek riskli bölgelerden düşük riskli bölgelere seyahat eden yolculara uygulanan 7 gün merkezi karantina zaruriliği kaldırılarak birebir müddette meskende tıbbi nezaretle sonlandırıldı.

Üniversitelerin ve başka eğitim kurumlarının yerleşkelerinde enfeksiyon riski nedeniyle karantina uygulanması gerektiğinde bunun öğrencilerin ve öğretim vazifelilerinin yerleşke içinde değil, dışarıdaki, tercihen öteki kentteki karantina merkezlerine sevk edilerek yapılması, eğitim kurumlarında uzun müddetli kapanmalardan kaçınılması gerektiği belirtildi.

Uzun mühlet yüz yüze eğitime orta verilmemesi ve öğrencilere kâfi dayanağın sağlanması gerektiği hatırlatıldı.

Tedbirler, Çin’de vakit zaman uygulamadaki meseleler nedeniyle eleştirilen katı salgın tedbire ve müdafaa önlemleri nedeniyle yaşanılan sorunlara cevap vermeyi, uygulamalara sistem getirmeyi amaçlıyor.

Vakaların nüfusa oranla az olmasına ve büyük kısmının hastalık belirtisi göstermemesine karşın Çin, “sıfır vaka” olarak isimlendirilen salgın denetim önlemlerini uygulamaya devam ediyor.

Kovid-19 hadiselerini ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler kesimindeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması yahut kapalı devre sürdürülmesi üzere katı ve geniş ölçekli önlemleri gerektiriyor. Önlemler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu