Ekonomi

Çin, Avustralya şarabına uyguladığı yüksek gümrük vergilerini kaldırarak pazarın toparlanmasına yardımcı olacak

Diplomatik ilişkilerin ısındığına işaret eden bir adımla Çin, Avustralya şarabına uygulanan ağır anti-damping ve anti-sübvansiyon tarifelerinin 29 Mart’tan itibaren kaldırılacağını duyurdu. Çin Ticaret Bakanlığı, Mart 2021’den bu yana uygulanan %218,4’e varan yüksek gümrük vergilerine son veren kararı doğruladı.

İlk tarifeler, Avustralya’nın COVID-19’un kökenlerine ilişkin soruşturma çağrısı üzerine iki ülke arasındaki ilişkilerin gerildiği bir dönemde belirlenen daha geniş ticari kısıtlamaların bir parçasıydı.

Uzlaşma, geçen yıldan bu yana Çin’in arpa ve kömür de dahil olmak üzere diğer Avustralya malları üzerindeki ticari engelleri kademeli olarak kaldırdığı, ilişkilerin iyileştiği bir dönemin ardından geldi. Çin Ticaret Bakanlığı tarafından belirtildiği üzere, Çin’in şarap pazarındaki değişiklikler, Avustralya şarap ithalatında daha önce gerekli olan tarifeleri geçersiz kılmıştır.

2015’te imzalanan serbest ticaret anlaşmasının ardından sıfır gümrük vergisi avantajına sahip olan Avustralya şarapları, bu vergiler nedeniyle önemli rekabet dezavantajlarıyla karşı karşıya kalmıştı. Avustralya hükümeti tarifelerin kaldırılmasını memnuniyetle karşıladı ve zamanlamanın ülkenin şarap endüstrisi için kritik olduğunu vurguladı. Tarifelerin uygulanmasından önce Avustralya’nın Çin’e şarap ihracatı 2019 yılında 1.1 milyar dolar değerindeydi.

Tarifeler Avustralya’nın Dünya Ticaret Örgütü’nden (DTÖ) müdahale talep etmesine yol açmıştı. Bu sorunun çözülmesiyle birlikte Avustralya hükümeti DTÖ nezdindeki yasal işlemlerini durduracağını belirtti. Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü He Yadong, anlaşmazlıkların çözümü için DTÖ çerçevesi altında bir uzlaşmaya varılmasında her iki ülkenin ortak çabalarına atıfta bulundu.

Açıklamanın ardından, Avustralya’nın önde gelen halka açık şarap üreticisi Treasury Wine Estates (OTC:TSRYF) kararı desteklediğini ifade etti. Şirket, satış, pazarlama çabaları ve marka yönetimini geliştirmek için Çin’deki müşteri tabanıyla yeniden etkileşime geçmeyi dört gözle bekliyor. Bu gelişme, Avustralyalı şarap üreticilerine önemli bir rahatlama getirmeye hazırlanıyor ve Çin ile Avustralya arasındaki ticari ilişkilerin yeniden tesis edilmesinde olumlu bir adıma işaret ediyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu