Haber

Arkalarını döndüler! Türkiye bunları 564 günde başardı

  • HABER7

Türkiye sevdalısı mühendisler gece gündüz çalışarak ülkeye değer katarlar. metro, donanma, savaş uçakları, savaş gemileri üretip hizmete sokar, Boğaziçi ÜniversitesiTürkiye’de hala bir grup akademisyen okula sırt çevirerek gündeme geliyor.

Boğaziçi’ndeki kast sisteminin devamını isteyen akademisyenler, 564 gündür rektörlük binasına sırt çeviriyor. Bu süre zarfında Türkiye’de birbirinden onlarca projeye imza atıldı. geride bıraktık 2022 ve 2023 yılıİlk çeyrekte Türkiye’nin en büyük savaş gemisi TCG hizmete girdi, Türkiye’nin insansız savaş uçağı Kızılelma ilk uçuşunu yaptı, Türkiye’nin arabası TOGG seri üretim hattından indi, ilk mobil uydumuz uzaya fırlatıldı, dünyanın en büyük kapalı peyzaj alanına sahip kütüphanesi Rami Kütüphanesi hayata geçirildi. açıldı, onlarca kilometrelik metro hizmete açıldı, Türkiye’nin 4. sondaj gemisi Abdülhamid Han göreve başladı, Karadeniz’de 58 milyar metreküp doğalgaz keşfedildi, Avrupa’nın en büyük doğal gaz depolama tesisi açıldı, Dünyanın en büyük Yusufeli barajı hizmete açıldı, 1915 Çanakkale Köprüsükullanıma girdi

İşte 564 günde yapılan büyük projeler;

TCG ANADOLU HİZMETE ALINDI

Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı (SİHA) gemisi ve Türkiye’nin en büyük askeri gemisi olan TCG Anadolu, İstanbul Tuzla’daki Sedef Tersanesi’nde düzenlenen törenle Türk donanmasının hizmetine girdi.

KIZILELMA İLK UÇUŞUNU GERÇEKLEŞTİRDİ

Türkiye’nin en değerli savunma sanayi şirketlerinden Baykar’ın ürettiği insansız savaş uçağı Kızılelma, ilk uçuşunu 14 Aralık 2022’de yaptı. Bayraktar Kızılelma’nın 18 dakika süren ilk uçuşu, Türkiye’de yeni bir dönemin perdesini araladı. türk havacılık tarihi

TOGG SERİ ÜRETİM BAŞLADI

Türkiye’nin uzun yıllardır hayalini kurduğu yerli otomobil üretimi, 29 Ekim’de açılan TOGG fabrikasıyla gerçeğe dönüştü. Geçtiğimiz günlerde ön siparişe açılan ve ilk sahiplerinin bulunduğu TOGG’larda da teslimatlar başladı. kura ile belirlendi. TOGG’lar ilk olarak bakanlıklarda hizmete girdi.

TÜRKİYE’NİN İLK CEP UYDUSU UZAYA FIRLATILDI

ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü’nden 13 Ocak’ta Space X şirketine ait Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatılan ve fırlatıldıktan yaklaşık 1 saat sonra yörüngeye yerleştirilen Grizu-263A, sınıfında uzaydan sinyal alan ilk uydu oldu. veri.

RAMİ KÜTÜPHANESİ AÇILDI

51 bin metrekare peyzaj alanına ve 4 bin 200 kişilik oturma kapasitesine sahip Rami Kütüphanesi hizmete açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılışı yapılan kütüphane, Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise sayılı kütüphanelerinden biri olacak. Kütüphanenin haftanın her günü 24 saat kitapseverlere hizmet vereceği açıklandı.

ONLARCA KİLOMETRE METRO HİZMETE GİRİLDİ

Ankara’da raylı sistem ağını genişletmek ve temas noktalarını artırmak amacıyla çalışmalara başlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bugün AKM-Gar-Kızılay Metro Hattı’nı hizmete açtı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın İBB’den devralıp üretimini üstlendiği Başakşehir-Kayaşehir Metro hattında 8 Nisan 2023 tarihi itibarıyla hizmet vermeye başladı.
 
34 kilometre uzunluğundaki İstanbul Havalimanı-Kağıthane metrosu 23 Ocak 2023’te hizmete açıldı.

Pendik-Sabiha Gökçen Metro Sınırı, 2 Ekim 2022’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı törenle hizmete açıldı.

ABDULHAMİD HAN SONDAJ GEMİSİ GÖREVİNE BAŞLIYOR

Türkiye’nin 4. sondaj gemisi ‘Abdülhamid Han’ göreve başladı. Gemi, 9 Ağustos 2022’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı törenle ilk görevine uğurlandı. Türkiye’nin 4. sondaj gemisi hidrokarbon arama çalışmalarında kullanılacak.


YENİ DOĞALGAZ KEŞFİ

Karadeniz’de 58 milyar metreküplük yeni bir doğal gaz rezervi keşfettik. Yine değerleme çalışmaları ile toplam rezervimiz 710 milyar metreküpe yükseldi.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK DOĞALGAZ DEPOLAMA TESİSİ AÇILDI

Türkiye, enerji arz güvenliği alanında dev bir yatırımı daha hizmete açtı. Avrupa’nın en büyük yer altı doğal gaz depolama tesisi kapasite artırımıyla Silivri’de hizmete açıldı. 3,2 milyar metreküp depolama kapasitesi ve günlük 28 milyon metreküp üretim kapasitesi ile Türkiye’nin ilk yer altı doğal gaz tesisi olan BOTAŞ’a ait Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin kapasitesinin artırılması amacıyla 2012 yılında tevsi çalışmaları yapılmıştır. Deniz üzerinde 18 kuyu ve 2 platform kuruldu.

DÜNYANIN 5. BÜYÜK BARAJI AÇILDI

22 Kasım 2022’de dünyanın en büyük 5. barajı olan Yusufeli Barajı su tutmaya başladı. Yusufeli Baraj havzasında; su yüksekliği 106,57 metreye, depolanan su miktarı ise 228,53 milyon metreküpe ulaştı.

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ YAPILDI

1915 Çanakkale Köprüsü, 18 Mart 2022’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla açıldı. Açıldığı günden itibaren sürücülere büyük kolaylık sağlayan köprü, vatandaşlardan da övgü alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu