İş

AB, ASEAN ile ticari ilişkilerini geliştirmek istiyor

Avrupa Birliği (AB), ekonomik bağlar geliştirmek ve Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ile serbest ticaret anlaşması yapmak istiyor.

AB-ASEAN ortasındaki bağlantıların 45. yıl dönümü münasebetiyle Brüksel’de AB-ASEAN Liderler Tepesi düzenlendi.

Zirvenin açılışında konuşan AB Konsey Lideri Charles Michel, gelecekteki öncelikleri belirlemek için bir toplantıya geldiklerini belirterek, ASEAN ve AB’nin ortak değerleri paylaştığını söyledi.

Toplantının bölgeleri daha da yakınlaştırmak için bir fırsat olduğuna işaret eden Michel, “Bunu yapmanın bir yolu ticaretten geçiyor. Ticaret, büyümeyi ve bölgelerimiz arasındaki yakın bağları desteklemek için güçlü bir araç.” dedi.

AB’nin daha önce Vietnam ve Singapur ile ticaret anlaşmaları yaptığını hatırlatan Michel, “ASEAN’daki diğer ülkelerle ticaret anlaşmalarının imkanlarını da araştırıyoruz. AB-ASEAN serbest ticaret anlaşmasını geliştirmeyi umuyoruz.” terimini kullandı.

Çalkantılı jeopolitik dönemlerden geçtiğimize işaret eden Michel, iklim değişikliği, Kovid-19, çatışmalar ve güvenlik sorunlarının yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşının patlak verdiğini hatırlattı.

Savaşın dünya çapında güç ve gıda güvenliği krizine yol açtığını belirten Michel, AB’nin Ukrayna’yı güçlü bir şekilde desteklediğini hatırlattı.

Michel, ASEAN ve AB’nin pek çok ortak yönü olduğunu, bu nedenle bağları derinleştirmek için çalışmanın daha iyi olduğunu belirtti.

“Ekonomik bağlarımızı ve ticaretimizi güçlendirmeliyiz”

AB Konsey Lideri Ursula von der Leyen, stratejik ortaklığın çok değerli olduğunu ve ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Von der Leyen, AB-ASEAN bağlarını daha da güçlendirecek bazı alanlar gördüğünü belirterek, güç ve iklim değişikliği alanında iş birliğinin değerine işaret etti.

Von der Leyen, savaşın küresel bir güç krizi yarattığını hatırlatarak, krizlere karşı fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmak için AB ve ASEAN’ın birbirini desteklemesi gerektiğine işaret etti.

“Ekonomik bağlarımızı ve ticaretimizi güçlendirmeliyiz.” Von der Leyen, AB ve ASEAN’ın toplam ticaret hacminin yeterince yüksek olmadığını söyledi.

Von der Leyen, “Bugün ticaret anlaşmaları, tarife ve kotalardan çok daha fazlası. Ticaret anlaşmaları, yeşil ve dijital dönüşümü birlikte ele almak için işbirliği araçları. Avrupa, ASEAN ülkeleriyle daha fazla serbest ticaret anlaşması yapmak istiyor. Nihai hedefimiz; bölgeden bölgeye bir anlaşma.” dedi.

ASEAN’a 10 milyar euroluk yatırım paketi

Global Gateway yatırım planı çerçevesinde AB ve üye ülkelerin ASEAN için 2027 yılına kadar 10 milyar avroluk bir yatırım paketi sunduğunu belirten von der Leyen, güç, dijital altyapı gibi çeşitli alanlarda işbirliklerini güçlendireceklerini açıkladı. ve Araştırma.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
nakliyat
Başa dön tuşu